Britten claimen bodem Antarctica

Groot-Brittannië maakt zich op om territoriale aanspraken te maken op een groot deel van de zeebodem rond Antarctica. De Britse regering zal naar verwachting spoedig een formeel document hiertoe indienen bij de Verenigde Naties, zo melden de Britse media vandaag.

De Britse claims dreigen tot een conflict te leiden met Argentinië en Chili, die ook aanspraken hebben laten gelden op het ‘Britse’ segment van Antarctica. Het gaat om een gebied van een miljoen vierkante kilometer.

De Britten willen deze zone veiligstellen om daar in de toekomst bodemschatten te winnen. Op de meeste plaatsen is de zee echter zo diep dat dat met de huidige technieken nog moeilijk is.

De Britten hebben al in 1908 een moot van Antarctica voor zich opgeëist, die zich uitstrekt vanaf de kust tot aan de pool zelf. Ook zijn er twee Britse onderzoeksbases. Andere landen met aanspraken zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen, dat net als de Britten al vroeg expedities uitrustte naar het zuidpoolgebied.

De Britse aanspraken lijken op gespannen voet te staan met het Antarcticaverdrag van 1959, dat stelt dat de ondertekenaars zich zullen onthouden van nieuwe territoriale claims. Groot-Brittannië is partij bij dit verdrag.

De Britten broeden intussen op meer aanspraken. Zo meldden kranten eerder al dat ze ook een aanzienlijk gebied om de Falkland Eilanden en South Georgia als exclusieve economische zone willen opeisen. Ook dit kan tot aanvaringen met Argentinië leiden. Daarnaast onderzoeken ze of ze gebieden in de Golf van Biskaje, rond het eiland Ascension en voor de westkust van Schotland kunnen claimen.

Ook rond de Noordpool is onlangs een soort wedloop met territoriale claims ontstaan tussen Rusland en Canada. Beide landen betogen dat hun continentale plat zich tot dit poolgebied uitstrekt.