Bestuur moskee wil critici weren

Rotterdam. Het hoofdbestuur van de Marokkaanse Essalam-moskee in Rotterdam hoopt in een kort geding een moskeeverbod af te dwingen tegen zes `opstandige` moskeegangers. Aanleiding voor de gang naar de rechter zijn, volgens advocaat Jules Debije ”de aanhoudende insinuaties en verdachtmakingen”, met name aan het adres van vicevoorzitter Abdelrazak Boutaher. Die zou volgens zijn critici, verenigd in de stichting Gemeenschap Moskee Essalam, als een zetbaas fungeren van de Arabische geldschieter die zes miljoen euro neertelde voor de in aanbouw zijnde Essalam-moskee, sjeik Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum uit de Verenigde Arabische Emiraten. Boutahers denkbeelden zouden haaks staan op de heersende, moderne opvattingen onder de Marokkaanse geloofsgemeenschap. Voor- en tegenstanders van het bestuur ruziën al vier jaar, sinds de eerste bouwwerkzaamheden van de moskee.