Belangenbehartiger met financieel belang

Frans Faas werd bekend als belangenbehartiger van ontevreden beleggers. Dat is hij nog steeds, maar nu als directeur van een eigen beleggingsfonds.

Frans Faas Foto Marco Hillen Nederland,Schiphol,20-04-2007. Frans Faas. foto:Marco Hillen Hillen, Marco

Sommige beursfondsjes komen niet in het nieuws door hun eigen prestaties, maar omdat een bepaalde belegger er strijd mee voert.

In het verleden was het Joep van den Nieuwenhuyzen die via zijn Begemann allerlei ingeslapen bedrijven opkocht, waaronder beursgenoteerde. Tot voor kort zorgde George Tóth voor opschudding bij laaggeprijsde fondsjes met hoge schulden als Newconomy.

En met ingang van dit jaar roert een nieuwe activistische aandeelhouder zich in de onderste regionen van het Damrak: Frans Faas te Boekel. Met zijn in januari opgerichte beleggingsfonds Recalcico koopt hij substantiële belangen in ondergewaarde, lokale fondsen. Onder meer: zaadhandel Alanheri, pottenbakker Porceleyne Fles, investeringsmaatschappij Begemann en beddenleverancier Dico.

Het patroon is vaak hetzelfde: na een eerste melding in het aandelenregister van toezichthouder AFM, schrijft Faas een brief aan bestuurders van de onderhavige onderneming en eist verandering. Een hedgefonds in het klein.

„Ik ben niet activistisch”, zegt Faas over zichzelf. „Ik ben assertief. Maar ik begrijp dat ik met argusogen word bekeken.” Volgens de 51-jarige belegger is zijn missie simpel en gerechtvaardigd: „Ik stap met Recalcico in bedrijven waar sprake is van wanbeleid, belangenverstrengeling of gebrek aan transparantie.”

Die rol is voor Faas niet nieuw. Wel de manier waarop. Al twintig jaar lang is hij een mondige bezoeker van aandeelhoudersvergaderingen, vanaf 1989 als directeur van zijn eigen adviesbureau Interfaas. Hij vertegenwoordigde doorgaans belangen van andere ontevreden aandeelhouders. Met Recalcico leidt Faas een beleggingsfonds, dat zelf een financieel belang heeft in door hem belaagde bedrijven. Particuliere beleggers kunnen voor minimaal vijf ton participeren in het fonds.

Volgens de Belgische investeerder Josef van Waeyenberge, met wie Faas het bij Begemann aan de stok heeft, is het karakter van diens acties daarmee fundamenteel veranderd. In deze krant zei de Belg eerder: „Faas opereert meer als een snelle belegger dan als een belangenbehartiger. Hij probeert er vooral financieel voordeel uit te halen.”

Dico, het laatste bedrijf dat door Faas in het nieuws opdook, kan overigens even ademhalen. Een door Recalcico afgedwongen bijzondere aandeelhoudersvergadering werd gisteren afgelast. Daar zou de belegger voorstellen indienen om de raad van commissarissen en de directie naar huis te sturen.

    • Philip de Witt Wijnen