Aubergine- tomatencrumble

2 aubergines8 vleestomaten1 teen knoflookolijfoliezout40 g bloem2 eetl. paneermeel40 g zachte boter40 g versgeraspte Parmezaanse kaas8 basilicumblaadjes

Wat maakt een tomaat lekker? Twee antwoorden op deze vraag. Israëlische onderzoekers zijn bezig een nieuwe tomaat te kweken. Zij hebben tomaten voorzien van een gen uit de basilicumplant. De kleur van deze nieuwe transgene tomaten, die geuren en smaken naar rozen, geranium en citroen, is lichter dan van gewone tomaten. Basilicum wordt bij de smaken niet genoemd.

Dr. Olof van Kooten, hoogleraar tuinbouwketens in Wageningen, adviseert tomaten en trouwens ook komkommer buiten de koelkast te bewaren. Bij gekoeld voedsel komen geen gasvormige geurstoffen vrij. En wat je niet ruikt proef je ook niet goed. Uit de koelkast gehaalde tomaten en komkommers hebben vijf uur nodig om weer op smaak te komen. Tomaten lopen in de koelkast bovendien kouschade op. Het binnenste van de vrucht raakt uit balans. En komkommers worden in de koelkast snotterig.

Bereiding van het voor- of bijgerecht voor 4-6 personen: snijd de aubergines in ronde plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi ze met zout en leg ze een half uur in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineplakken gaar en lichtbruin. Snijd de ontvelde tomaten in dikke plakken.

Meng met de vingers of een vork in een kom de bloem, het paneermeel, de boter en parmezaanse kaas tot grove kruimels, de crumble. Smeer bodem en zijkanten van een vuurvaste schaal dun in met olijfolie. Leg op de bodem de helft van de plakken tomaat. Bedek deze laag met de aubergineplakken. Dek toe met de laatste plakken tomaat.

Verspreid de crumble over de tomaten. Bak het gerecht ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en bestrooi het vlak voor het opdienen met in reepjes gescheurde basilicumblaadjes.

Anne Scheepmaker

Morgen: fijne orgaanpaté