Anne Enright ontvangt Man Booker Prize

De Ierse schrijfster Anne Enright heeft gisteren de jaarlijkse Man Booker Prize gewonnen, een van de belangrijkste onderscheidingen in het Engelse taalgebied, met haar roman ‘The Gathering’ (De Bijeenkomst).

Ze bleef meer bekende auteurs als Ian McEwan en Lloyd Jones voor, die vooraf als favorieten golden.

Enright toonde zich zeer verrast met haar uitverkiezing, waaraan een prijs van 50.000 pond (72.000 euro) is verbonden. „Ik ben het nog aan het verwerken”, zei ze vanmorgen op de BBC-radio. „Maar morgen word ik wakker en roep ik ‘woepie’.”

Het hoofd van de jury, Sir Howard Davies, greep de prijsuitreiking in Londen aan om een lans te breken voor een meer kritische houding tegenover nieuwe werken van gevestigde schrijvers. Tegelijk pleitte hij voor meer ontvankelijkheid voor het werk van onbekende maar talentrijke auteurs. Daartoe rekent hij ook de 45-jarige winnares van gisteren.

Enrights boek, haar vijfde, handelt over een bijeenkomst van de fictieve familie Hegarty na de zelfmoord van de broer van de hoofdpersoon. Enright vlecht er het lief, leed en bedrog in van drie generaties. Het werk is somber van toon. „Wanneer mensen een boek kopen, willen ze misschien wel iets gelukkigs, dat ze opvrolijkt. In dat geval moeten ze mijn boek niet nemen”, zei de schrijfster.

„The Gathering biedt een onverschrokken kijk op een treurende familie in een harde en opvallende taal”, stelde Davies gisteren bij de uitreiking in Londen. „Wij vinden haar een indrukwekkende romanschrijfster. We verwachten nog veel van haar te horen.”

Enright is de derde Ierse auteur die de Booker Prize wint. John Banville (2005) met The Sea en Roddy Doyle met Paddy Clarke Ha Ha Ha (1993) gingen haar voor.

Ian McEwan, die de prijs al eens in 1998 won, was dit jaar de favoriet van de bookmakers voor zijn novelle On Chesil Beach.

Anderen auteurs op de ‘short list’ van de jury waren Moshin Hamid met The Reluctant Fundamentalist, Nicola Barker met Darkmans, Indra Sinha met Animal’s People) en Lloyd Jones met de roman Mister Pip.

    • Floris van Straaten