Ajax wil Aegon als nieuwe hoofdsponsor

Ajax is in onderhandeling met de Nederlandse verzekeraar Aegon over een contract als hoofdsponsor van de Amsterdamse voetbalclub. Aegon zou vanaf volgend jaar de huidige hoofdsponsor van Ajax, ABN Amro, moeten opvolgen. De naam van ABN Amro staat al sinds 1991 op het shirt van Ajax. Het contract met Aegon zou een looptijd van zeven jaar moeten hebben.

De bijdrage van verzekeraar Aegon, die al sinds 1984 hoofdsponsor is van de schaatsbond KNSB, zou moeten liggen tussen de 10 en 12 miljoen euro, met een uitloop van enkele miljoenen op basis van prestatiebonussen.

In een officiële reactie liet Ajax gisteren weten dat op hoofdlijnen een akkoord is bereikt met Aegon. „Er spelen echter enkele factoren waardoor dit akkoord nog niet definitief is. De belangrijkste is dat ABN Amro nog groen licht moet geven”, aldus een persbericht van de club. „Mocht de wisseling van hoofdsponsor niet doorgaan, dan is de toekomst gewaarborgd op basis van het bestaande contract met ABN Amro dat loopt tot medio 2011. Ajax verwacht op korte termijn de definitieve uitkomst van de onderhandelingen te kunnen melden.” In 2004 was nog afgesproken dat ABN Amro tot de zomer van 2011 hoofdsponsor zou blijven voor een jaarbijdrage van 7 miljoen euro.

Een woordvoerder van ABN Amro zei desgevraagd dat de bank op de hoogte is van de gesprekken tussen Aegon en Ajax. „Wij zijn verrast over de snelheid waarmee dit bericht naar buiten is gekomen”, aldus de woordvoerder. „We bespreken de zaak momenteel en hebben nog een paar dagen nodig om tot een beslissing te komen.” Overigens kan Ajax niet eenzijdig het sponsorcontract opzeggen.

De op handen zijnde wisseling van hoofdsponsor bij Ajax heeft mogelijk te maken hebben met de aanstaande overname van ABN Amro door het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis. Pikant is dat Fortis al jaren hoofdsponsor is van de Rotterdamse club Feyenoord.

Het nieuwe sponsorcontract zou Ajax in de toptien van Europa brengen, zegt marketingdeskundige Frank van den Wall Bake tegen Persbureau ANP. „Ajax komt op een gedeelde negende plaats met Arsenal en Chelsea en voor clubs als Liverpool en Juventus. Dit is een erg positieve ontwikkeling. Het bevestigt de tendens dat steeds meer grote bedrijven vertrouwen hebben in de sport.”