`Afspraken over Europees Verdrag niet opengebroken`

Den Haag, 17 okt. Er is geen sprake van dat de afspraken die de EU-regeringsleiders in juni met elkaar hebben gemaakt over een nieuw Europees Verdrag tussentijds zijn opengebroken. Dit heeft staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) vanmorgen gezegd in de Tweede Kamer naar aanleiding van een artikel van hoogleraar Deidre Curtin in NRC Handelsblad van gisteren. Volgens haar zijn er afgelopen zomer overgangsbepalingen opgenomen die de macht van het Europees Hof van Justitie tijdelijk beperken. Timmermans ontkende niet dat dit inderdaad het geval is, maar zei dat deze bepaling ”volledig in lijn” is met de afspraken die de regeringsleiders in juni met elkaar hebben gemaakt en ook met het bestaande verdrag op basis waarvan de EU nu wordt bestuurd.