A’dam is kandidaat voor start Giro 2010

De gemeente Amsterdam heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de start van de Ronde van Italië. Met deze wielerwedstrijd moet de hoofdstad tijdelijk veranderen in een ‘Little Italy’, vertelde wethouder Carolien Gehrels (Sport) gisteren bij de bekendmaking van de kandidatuur.

Het jaar waarin de start zou moeten plaatshebben, is nog niet bekend. De gemeente streeft naar 2010. Eerder maakte Cees Priem, oud-renner en voormalige ploegleider van TVM, bekend dat het Nederlandse bedrijf Libéma (exploitant van recreatieparken, attractieparken en evenementenhallen, red.) de rechten voor de start van de Ronde van Italië in 2010 heeft verworven.

Priem zei gisteren tijdens een persconferentie dat Amsterdam alles in huis heeft om de start van de Giro te organiseren. „Het moet wel heel raar lopen als de hoofdstad het niet wordt.”

De oud-ploegleider vermoedt dat de directie van de Giro in november een besluit neemt over toewijzing van de startplaats. Voor Amsterdam moet de wielerwedstrijd een groot feest worden. „Voor alle Amsterdammers en bezoekers, of je nu van fietsen, cultuur, mode of lekker Italiaans eten houdt”, zei Gehrels.

De wethouder wil de stad ten tijde van de Girostart in Italiaanse sferen brengen. De provincie Noord-Holland en omliggende gemeenten moeten in haar beleving ook een bijdrage leveren aan de organisatie.

De gemeente Den Haag gaf al aan als etappeplaats te willen fungeren. In 2002 startte de Ronde van Italië ook in Nederland, toen in Groningen.

Amsterdam wil met de organisatie van de Girostart laten zien dat de stad in staat is grote evenementen te organiseren. De gemeente wil zich eventueel kandidaat stellen voor de Olympische Spelen in 2028. (ANP)