Aantal verdronken migranten stijgt

Het aantal schepen met illegale Ethiopische en Somalische migranten dat de oversteek maakt naar Jemen is sinds begin september toegenomen, evenals het aantal migranten dat onderweg is omgekomen. Dat heeft het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) gisteren meegedeeld.

Sinds begin september zijn voorzover het UNHCR bekend is, meer dan 400 mensen tijdens de oversteek verdronken of verdwenen. Dit jaar zijn in totaal 18.757 mensen de Golf van Aden per boot overgestoken. Het UNHCR schat dat 400 mensen zijn verdronken en dat nog eens 400 worden vermist.

De eerste 13 dagen van oktober zijn meer dan 38 smokkelschepen bij de Jemenitische kust aangekomen met elk gemiddeld 100 mensen aan boord. In september arriveerden 59 boten met 5.800 migranten.

De Somaliërs en Ethiopiërs die Jemen bereiken vertellen schokkende verhalen over hun reizen, aldus het UNHCR. „Passagiers worden gestoken, geslagen en overboord gegooid door meedogenloze smokkelaars”, aldus de vluchtelingenorganisatie. „Passagiers van twee van drie boten die samen op weg waren, vertelden ons dat ze waren onderschept door een Amerikaans marinevaartuig [..] waarvan ze drinkwater hadden gekregen dat later door de bemanning van de smokkelboten in beslag werd genomen.” Aan wal waren sommigen vervolgens van hun geld beroofd door matrozen van de Jemenitische marine. De passagiers van de derde boot vertelden dat „de bemanning in de buurt van de kust begonnen de opvarenden te slaan en hen dwongen het diepe water in te gaan, waardoor tien Ethiopische mannen verdronken”.

Somalische migranten vertelden te zijn gevlucht wegens de doorgaande strijd tussen regeringstroepen en de oppositie, stammenstrijd en gebrek aan werk. De Ethiopiërs noemden onder andere armoede, hongersnood, economische instabiliteit en politieke redenen.