5 Film

De Niro (r) als hardwerkende vader

A Bronx Tale

RTL 7, 20.30-22.45 uur

Het innemende regiedebuut van Robert de Niro gaat over de jaren zestig in de Bronx. Het scenario werd geschreven door acteur Chazz Palminteri, naar diens autobiografische jeugdherinneringen die ook dienden als basis voor een toneelstuk. Palminteri vertolkt tevens de rol van Sonny, de door de 9-jarige Calogero van een veroordeling geredde gangster. Tegenover hem staat De Niro als hardwerkende vader van het nieuwe maffia-protégé’tje, dat zich laat charmeren door het charisma van de geslaagde boef. Als Calogero 17 is, moet hij een ingrijpende keuze maken. De Niro heeft goed gekeken naar zijn leermeester Scorsese tijdens de opnames van Mean Streets. En net als Scorsese kiest De Niro uitstekende muziek om zijn verhaal te ondersteunen. Een genuanceerd portret van een opvoeding in een gezellige en tegelijk gevaarlijke buurt, waar het slechte voorbeeld ook zijn goede kanten heeft. (AW)