1 Besparen

Een website met zwarte pixels, zoals blackle.com, gebruikt minder watt dan een ‘witte website’.

Zuinige versie van Google

www.blackle.com, www.ecoiron.blogspot.com

Elke keer dat je een zoekopdracht uitvoert met Google, gebruikt je monitor onnodig veel energie. Sinds mei is een zuinige variant beschikbaar, die dezelfde resultaten oplevert. Blogsite EcoIron plaatste in januari het bericht dat een ‘witte website’ ongeveer 74 watt verbruikt bij vertoning en een website met zwarte pixels maar 59 watt. Ter vergelijking: als je een 60W-gloeilamp een uur laat branden verbruik je 60 wattuur. Uit een rekensommetje bleek vervolgens dat een zwarte versie van Google 750 megawattuur per jaar bespaart. Het Australische bedrijf Heap Media lanceerde Blackle, in samenwerking met Google. Telkens wanneer je de zwarte Blackle-pagina laadt, scheelt dit een beetje energie. De makers van Blackle stimuleren iedereen de site te gebruiken. De hoop is dat gebruikers telkens opnieuw beseffen hoe belangrijk het is energie te besparen. Onder de zoekbalk van Blackle zie je hoeveel energie al is bespaard: ruim 250 miljoen wattuur. En niet per ongeluk op de printscreen-knop drukken, dat kost milieuonvriendelijk veel zwarte inkt. (EvdL)