Verplicht voor ‘oldskool’ stop-motion liefhebbers

DVD Robot chicken: Season 2: Uncensored Regie: Seth Green, Matthew Senreich e.a. Met: Seth Green, Breckin Meyer . 2007 (Adult Swim) ***--

DVD

Robot chicken: Season 2: Uncensored

Regie: Seth Green, Matthew Senreich e.a. Met: Seth Green, Breckin Meyer . 2007 (Adult Swim)

‘Uncensored’: Alsof ze Robot Chicken ooit wel censureerden. Niet bij de Adult Swim-producties van het Cartoon Network in elk geval, onder welke vlag de afgelopen jaren de grovere animatie werd uitgezonden. Het tweede seizoen van deze mitrailleurvurende stop-motion animatie – denk aan Team America: World Police – lééft juist van de goorbekkerij. Veel puberale en post-puberale lol dus, met een buslading plastic speelgoedpoppetjes. Transformers veranderend in kleine meisjesfietsjes met vlaggetjes, onverantwoorde scènes met G.I.-Joe-speelgoed, Lil’ Hitler die in de klas per se het bureau van het Poolse jongetje wil hebben, etnische zuiveringen bij de Care Bears, Burger King, de kerstman, Elmer Fudd, Bush, chronische maagproblemen bij Dorothy van The Wizard of Oz, Star Wars, Inspector Gadget als The Terminator... alles komt langs.

In idioot korte salvo’s van soms niet langer dan drie seconden – de minimale systeemeis voor kijkers zou ADHD kunnen zijn – fileert Robot Chicken de hedendaagse televisie- en popcultuur. Het zijn trash-injecties, een kookpan van verwijzingen die op zichzelf een spiegel is van een constant zichzelf reflecterende en -citerende maar zelden inzicht verschaffende cultuur. Maar daar werd Robot Chicken ook niet voor gemaakt, de serie werd gemaakt voor het plezier. Niet altijd sterk maar soms belachelijk grappig. Voor iedereen met een zwak voor ‘oldskool’ stop-motion animatie is dit verplichte kost. Zowel in 2006 als in 2007 won de serie een Emmy Award voor de animaties.