Verdonk uit VVD, kritiek van afdelingen

Afdelingen van de VVD zullen na het vertrek van Rita Verdonk een motie van wantrouwen indienen tegen het hoofdbestuur van de partij. Verdonk maakte gisteren bekend uit de partij te stappen.

Het Staphorster raadslid Jan Talen zal, naar eigen zeggen gesteund door „tussen de tien en 35 afdelingen”, op de ledenvergadering van 8 december zo’n motie tegen het hoofdbestuur indienen.

Gisteren kondigde Verdonk aan haar lidmaatschap van de VVD op te zeggen. Het hoofdbestuur had haar een ultimatum gesteld: zij moest uiterlijk vrijdag haar Kamerzetel opgeven, anders zou het bestuur een procedure beginnen om haar als partijlid te royeren.

Volgens Talen zullen enkele afdelingen Verdonk zeker volgen als zij een eigen beweging begint. Hij heeft bijna 4.200 handtekeningen binnengehaald van leden die een motie van wantrouwen tegen het hoofdbestuur steunen. Verdonk laat nog in het midden wat haar politieke plannen zijn. Zij zal in elk geval haar Kamerzetel niet opgeven of de politiek verlaten.

Gisteravond sprak Verdonk met het partijbestuur in een hotel in Den Haag. Direct daarna liet zij in het tv-programma Nova weten de eer aan zichzelf te houden.

Tegen deze krant zei zij vanochtend te vrezen dat de VVD na haar vertrek uit de partij een „ruk naar links” maakt. „Dat zal grote gevolgen hebben, er wordt onvoldoende naar de wens van de kiezer geluisterd”, aldus Verdonk.

Rutte noemde het vertrek van Verdonk vanochtend „onvermijdelijk”. „Het was een onwerkbare situatie dat Verdonk én lid van de Tweede Kamer én lid van de VVD wilde blijven.” De oud-ministerwerd vorige maand uit de VVD-fractie gezet, na aanhoudende incidenten tussen haar en fractievoorzitter Rutte.

Directe aanleiding was een diner waar Verdonk in het openbaar de rol van de VVD in het integratiedebat kritiseerde. Op een ledenvergadering steunden de VVD-leden vervolgens Rutte, maar vroegen de partijtop tevens alles te proberen om Verdonk voor de partij te behouden. Verdonk begon daarop een eenmansfractie, maar bleef lid van de VVD.

Rutte zegt nu: „Verdonk bleef de VVD schade berokkenen. Toen ik tot lijsttrekker werd gekozen, heb ik er alles aan gedaan de verhoudingen werkbaar te houden.” Rutte werd vorig jaar nipt gekozen tot lijsttrekker, maar bij de Kamerverkiezingen behaalde Verdonk meer voorkeurstemmen.

interview/analyse: pagina 3

hoofdartikel: pagina 9