Verdonk stapt toch uit de VVD

Rita Verdonk zegt haar lidmaatschap van de VVD op. Dat kondigde ze gisteravond aan in tv-programma Nova. Eerder op de avond stelde het hoofdbestuur van de VVD haar in Den Haag een ultimatum: uiterlijk vrijdag moest Verdonk haar Kamerzetel opgeven, anders zou het bestuur een procedure beginnen om haar als partijlid te royeren.

Gisteravond ontmoette Verdonk het partijbestuur om negen uur in het NH-hotel in Den Haag. Na een onderhoud van nog geen kwartier verdween ze door de achterdeur, op weg naar de tv-studio, terwijl partijvoorzitter Jan van Zanen bij de draaideur meedeelde dat Verdonk moet kiezen tussen haar Kamerzetel en lidmaatschap van de VVD. „Want als dit zo doorgaat, ontstaat een onwenselijke situatie die de partij schade toebrengt.”

De VVD verkeert in crisis nadat fractieleider Mark Rutte Verdonk vorige maand uit zijn fractie zette. Aanleiding was een diner waar Verdonk in aanwezigheid van journalisten de rol van de VVD in het integratiedebat kritiseerde. Voor Rutte, wiens leiderschap Verdonk herhaaldelijk betwistte, was daarmee de maat vol. Op een algemene ledenvergadering steunden de VVD-leden Rutte, maar vroegen ze tevens Verdonk voor de partij te behouden. Verdonk besloot daarop zowel haar Kamerzetel als VVD-lidmaatschap te behouden, waardoor twee VVD-fracties in de Tweede Kamer ontstonden. Rutte noemde dat een ‘verwrongen constructie’ en zei een royement van Verdonk te bestuderen.

Gisteravond besloot Verdonk in Nova de eer aan zichzelf te houden, hoewel sympathisanten en juristen binnen de VVD haar hadden verzekerd dat ze de royementsprocedure zou winnen. Verdonk: „Hoe kun je nou hard maken dat je de partij onevenredige schade hebt berokkend als je bij de verkiezingen 620.555 voorkeursstemmen hebt binnengehaald?” Met haar vertrek zou de VVD als volkspartij verleden tijd zijn, aldus Verdonk. Over een eigen partij wilde zij zich nog niet uitspreken, ze had het nog te druk met de organisatie van haar eenmansfractie.