Televisie Voorkeur

De tweede aflevering van de driedelige serie Paläste der Macht gaat over koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië, die openhartig praten waarbij voor de eerste maal in privévertrekken en parken in een van hun vier paleizen werd gefilmd. Ook de ‘heerser zonder koninkrijk’ Karim Aga Khan (foto), geeft een zeldzaam interview waarbij hij de cameraploeg ontbiedt op zijn Parijse stadspaleis, dat ooit een onderdeel vormde van de Notre Dame. ZDF, 20.15-21.00u. Prince Karim Aga Khan, spiritual leader of the Ismaili Muslims, is pictured during the awarding ceremony of the Tolerance Prize of the Protestant Church 20 May 2006 in Tutzing, southern Germany. Aga Khan received the award for his service to humanity. AFP PHOTO DDP/TIMM SCHAMBERGER GERMANY OUT AFP

Actualiteiten

EénVandaag. Neuropsycholoog Gerry Jager heeft MRI-onderzoek gedaan naar de effecten van wietgebruik. Zij heeft speciaal gelet op de ontwikkeling van de mentale functies in de hersenen van jongeren. Zij verwacht dat hoe jonger mensen aan cannabis beginnen, hoe meer er definitief aan hun hersenen verandert. Vandaag presenteert Jager haar onderzoeksresultaten op een congres in Wenen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop vindt dat de militairen in Uruzgan niet genoeg worden gesteund. Volgens hem ontbreekt het Nederlanders aan patriottisme. In de reportage over dit vermeende gebrek aan steun o.m. aandacht voor de stickeractie van Libanon-veteraan Fred Janssen. Van de stickers met teksten als ‘Ik ondersteun onze jongens en meiden in Afghanistan’ zijn er al meer dan 100.000 besteld. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Gisteren aangekondigd maar uitgesteld gesprek met Hekmat Karzai, hoofd van het centrum voor conflict- en vredesvraagstukken in Kabul en neef van de Afghaanse president Hamid Karzai, over de toestand in Afghanistan. Verder Rita Verdonk en haar beëindiging van het lidmaatschap van de VVD. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Sagawa, de kannibaal. Documentaire over de kannibalistische moord door de Japanse student Issei Sagawa op zijn Nederlandse studiegenote Renée Hartevelt in 1981. Sagawa werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en naar een psychiatrische inrichting in Japan gestuurd. Daaruit werd hij anderhalf jaar later ontslagen. Nu geeft hij als Bekende Japanner interviews, speelt mee in films, schrijft en schildert. Een reconstructie aan de hand van archiefbeelden en commentaar van politie-inspecteurs, psychiaters en andere deskundigen. België 2, (Canvas), 20.50-21.35u.

praatprogramma

MAX en Loretta. Gast is zangeres en zangdocente Margriet Eshuijs, die al heel vroeg begon met het maken van muziek. Ze speelt accordeon, gitaar en orgel én ze zingt. Een gesprek over stemgebruik, musiceren en inspiratiebronnen. Verder communicatiedeskundige Frank van Marwijk over lichaamstaal oftewel non-verbale communicatie en een antwoord op vragen over trombose, een ziekte die op steeds jongere leeftijd wordt geconstateerd. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gast is journalist/schrijver Joris Luyendijk, winnaar van de NS publieksprijs. Verder o.a. een gesprek met de bedenkers van het televisieprogramma That’s the question. Matthijs van Nieuwkerk wordt bijgestaan door tafeldame Sophie Hilbrand. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Oud-premier Ruud Lubbers vindt dat Nederland in een ‘kramp’ schiet als het gaat over vreemdelingen, asielbeleid of integratie van allochtonen. Hartstochtelijk pleit de oud-premier voor het doorbreken van de ‘wij-zij’-cultuur. Marleen Mutsaers vertelt over haar kinderboek Het monster van mama, dat gaat over de reactie van kinderen op borstkanker. Peter R. de Vries vertelt o.a. over over zijn nieuwe serie misdaadprogramma's die zondag begint . Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. De schaatsende broers Erben en Freddy Wennemars vertellen over hun deelname aan het NK Afstanden. Ook te gast is Cisca Dresselhuys, hoofdredacteur van het blad Opzij. Samen met Margriet liet Opzij onderzoeken hoe het anno 2007 gesteld is met ‘het geluk van de Nederlandse vrouw’. Dresselhuys licht in de uitzending de uitkomsten van het onderzoek toe. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Opgelicht. Het bedrijf Jade Kozijnen in Veendam biedt kunststof kozijnen aan met 25 procent korting, maar levert niet. En eigenaar Klaas Smit gaat er met tienduizenden euro’s aan voorschotten vandoor. Ned.1, 21.05-21.45u.

Vreemde tralies. Meneer De Bie, een 64-jarige weduwnaar, zit gevangen in Panama. Hij is op de luchthaven betrapt met een speciaal korset, vol met zakjes cocaïne. Is hij slachtoffer van een Dominicaanse ‘lovergirl’? De Bie zit in voorarrest, in de gevangenis ‘El Renacer’, midden in de jungle aan het Panamakanaal. Ned.3, 21.00-21.30u.

amusement

The grumpy guide to ..... teenagers. Teenagers scoren hoog op de irritatieschaal. Zij lummelen maar wat, niet in staat om iets te meer te doen dan pizza’s eten en de biervoorraad opdrinken. BBC 2, 23.00-23.30u.

film

Film 2007. Aandacht voor de film Rendition met Merrel Streep, Coverage met Michelle Pfeiffer en het London Film Festival dat morgen begint. BBC 1, 0.20-0.50u.