Sombere fantasie, rituele dans en filmisch eerbetoon

dvd Electroma Regie: Thomas Bangalter, Guy-Manuel De Homem-Christo. Met: Peter Hurteau en Michael Reich. ***--

dvd

Electroma

Regie: Thomas Bangalter, Guy-Manuel De Homem-Christo. Met: Peter Hurteau en Michael Reich.

De clips van Daft Punk waren altijd al de moeite waard met regisseurs als Michel Gondry, Spike Jonze en Roman Coppola, maar voor de film Electroma (2006) kroop het Franse technoduo zelf in het regisseurspakje. Anders dan in hun vorige film 5555: The 5story of the 5ecret 5tar 5ystem Interstella (2003) komt er geen noot muziek van het tweetal in voor. Wel van inspiratiebronnen als Todd Rundgren, Brian Eno en Sébastien Tellier.

Electroma toont het ‘Daft Punk-universum’. Post-apocalyptisch is dat, zoals te verwachten viel van een band die geïnteresseerd is in alle bliep-geluidjes die hun elektronica kan maken en de menselijke stem louter vervormd ten gehore brengt.

De avonturen van hun Daft-mannetjes worden in de informatie bij de film omschreven als die van twee robots die mens willen worden. Is dat wel zo? Weliswaar meten de twee zich een menselijk masker aan, maar als mens kunnen ze in de brandende zon niet overleven.

Electroma is deels een sombere fantasie over de aarde in alarmfase rood van het broeikaseffect, deels een bizarre rituele dans, met een buiging naar de Cremaster Cycle van Matthew Barney. Er zijn meer filmische hommages in te ontdekken, met Gus van Sants kale woestijnwandeling Gerry als belangrijkste.

Af en toe komt het gevoel op dat Electroma geen eerbetoon is, maar een en al in ernst verstopte parodie. Achter die spiegelende sciencefictionhelmen is het moeilijk de knipogen te zien. Met het prachtig hardcover fotoboekje vol stills uit de film, om als chill out zone na al dat hypnotiserende geweld nog eens door te bladeren.

    • Dana Linssen