Roken: een van de meest riskante hobby’s

Rochelend en misselijk stapte ik van mijn fiets. Door mijn eerste en enige peuk, gekregen van een vriendje. De stoerste meiden uit mavo-2 rookten, dus we moesten het toch maar eens proberen. Roken is een van de meest riskante hobby’s. Parachutespringen en dronken autorijden is er niets bij. In het verkeer komen jaarlijks 810 mensen om, maar roken kost jaarlijks zo’n 20.000 levens. Daarvan sterven er zo’n 9.000 mensen aan verschillende kankers, met name longkanker. Daardoor leven rokers gemiddeld zo’n elf jaar korter dan niet-rokers.

Gevaar roken al ruim veertig jaar bekend

In 1950 werd in Engeland voor het eerst een duidelijk wetenschappelijk verband gelegd tussen longkanker en roken. In 1964 kwam een gedegen rapport in de VS tot dezelfde conclusie. Er zullen nog talloze onderzoeken volgen. Pas vanaf 1975 neemt de populariteit van het roken in de VS en de westerse wereld geleidelijk af. Roken wordt door overheden steeds meer ontmoedigd. Rookwaar wordt duurder door de verhoging van de accijns. Verder worden rookreclames verboden, net als roken in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer. Op pakjes shag en sigaretten staan steeds afschrikwekkender teksten.

Rookverbod in de horeca verovert de wereld

Het rookverbod in de horeca heeft de wereld snel veroverd. Het begon in 1998 in Californië, waarna veel andere VS-staten volgden. In 1999 werd het van kracht in Zuid-Australië, gevolgd door enkele andere Australische provincies. In 2004 sloten Ierland, Noorwegen, Denemarken en Nieuw Zeeland zich aan; in 2005 Zweden en Italië; in 2006 Spanje, in 2007 IJsland, Finland, het Verenigd Koninkrijk en België. En in 2008 zullen Frankrijk, Nederland en de meeste Duitse deelstaten de hekkensluiters in de westerse wereld zijn.

Daling rokers en status roken

Door dit beleid wordt roken steeds minder aantrekkelijk. De laatste tien jaar is het aandeel rokers in de leeftijd van 15 tot 20 jaar – de categorie met de meeste rokers – gedaald van 46 naar 37 procent. Van de totale Nederlandse bevolking rookt nu nog zo’n 28 procent. Nog maar 31 procent van de mannen rookt, tegen 90 procent in 1960. Geen wonder dat de sterfte door longkanker is gedaald. In Californië, waar het strikte anti-rookbeleid begon, is het aantal rokers zelfs gezakt tot 14 procent. Over tien jaar zal roken ook bij ons een vergelijkbaar marginaal verschijnsel zijn. De stoerste meiden van de klas zijn dan verworden tot de domste meiden van de klas…