Renner eist plekje op teamfoto Rabo

Wielrenner Thorwald Veneberg wil op de teamfoto van de Rabobankploeg. De overbodig geworden renner eiste gisteren in kort geding bij de rechter in Breda dat hij volgende week donderdag mag verschijnen op de fotodag. Zolang zijn ontslagaanvraag niet door de kantonrechter is behandeld, vindt Veneberg dat hij bij alle activiteiten van de ploeg betrokken moet worden.

Namens de Nederlandse wielerploeg liet advocaat Eric Vilé geen spaan heel van het betoog van Venebergs raadsman Frank ter Huurne. „Deze renner heeft in zeven jaar één vrij onbelangrijke koers gewonnen en was het afgelopen jaar vrijwel waardeloos voor zijn ploeggenoten”, stelde Vilé.

Veneberg stapte in 2001 als nationaal kampioen bij de eliterenners zonder contract over van de Rabo-opleidingsploeg naar de profs. Hij ontwikkelde zich tot een gerespecteerd renner, die op veel terreinen inzetbaar was. In 2005 had hij zelfs de meeste wedstrijddagen van alle Rabo-renners: 105. Op zwaardere parcoursen kwam de afgestudeerd psycholoog (met als eindscriptie ‘de angst voor pijn’) af en toe verrassend voor de dag. Hij reed drie keer de Vuelta en twee keer de Giro, waarin hij in 2005 de bergtrui droeg. De Grote Scheldeprijs, een Vlaamse semi-klassieker, is de enige zege op zijn palmares bij de profs. De afgelopen twee seizoenen werd Veneberg geplaagd door blessures. Bovendien dient zich in de ploeg de laatste tijd veel jong talent aan.

Voorzieningenrechter H. de Ruijter vroeg zich af wat het nut was van de bijeenkomst, zeker toen bleek dat Veneberg zijn fiets voorlopig nog niet hoeft in te leveren. „Als de kantonrechter bepaalt dat u in dienst moet blijven, is het aan Rabobank om ervoor te zorgen dat u alsnog in de presentatiegids komt. Ik kan ze moeilijk verplichten u op de foto te zetten.” Uitspraak volgt op 22 oktober.