Regering verlaat ontheemden in Congolees kamp

Regering verlaat ontheemden in Congolees kamp Goma. Een Congolese ontheemde zwaait naar leden van de regering die het vluchtelingenkamp verlaten. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) schat dat er ongeveer 300.000 Congolezen ontheemd zijn sinds begin 2007. Ze zijn op de vlucht voor de strijd tussen het Congolese regeringsleger en de militie van de opstandige Tutsi-generaal Laurent Nkunda. Gisteren liep het ultimatum af dat de president van Congo, Joseph Kabila, aan Nkunda had gesteld. De dissidente generaal had tot die dag de tijd om zijn Tutsi-strijders naar reïntegratiecentra van het leger te sturen. Anders zouden de Tutsi-strijders gedwongen worden ontwapend. De Verenigde Naties riep de rebellen van Nkunda gisteren nogmaals op om zich aan te sluiten bij het regeringsleger, ondanks dat hun leider het ultimatum heeft genegeerd. Nkunda zei dat hij meer tijd wil voor onderhandelingen met de regering. VN-functionarissen meldden gisteren sporadische vuurgevechten in de oostelijke provincie Noord-Kivu, waar de strijd zich afspeelt. De verkiezingen in Congo vorig jaar – de eerste in veertig jaar – maakten een einde aan de landelijke oorlog, maar niet aan de strijd in de provincies Noord- en Zuid-Kivu’s. Het is een groot gebied met een diepe jungle en ideale schuilplaatsen. De algemene verwachting is dat de regering nu een grootscheeps militair offensief begint tegen Nkunda. (AP) Foto Lionel Healing/ AFP A refugee waves as members of the government leave a camp, 15 October 2007, near Goma, eastern Democratic Republic of Congo. The UNHCR estimates that there have been 300,000 displaced since the start of 2007. Villagers are fleeing ongoing clashes between rebels loyal to dissident general Laurent Nkunda and government troops. AFP PHOTO / LIONEL HEALING AFP

Een Congolese ontheemde zwaait naar leden van de regering die het vluchtelingenkamp verlaten. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) schat dat er ongeveer 300.000 Congolezen ontheemd zijn sinds begin 2007. Ze zijn op de vlucht voor de strijd tussen het Congolese regeringsleger en de militie van de opstandige Tutsi-generaal Laurent Nkunda.

Gisteren liep het ultimatum af dat de president van Congo, Joseph Kabila, aan Nkunda had gesteld. De dissidente generaal had tot die dag de tijd om zijn Tutsi-strijders naar reïntegratiecentra van het leger te sturen. Anders zouden de Tutsi-strijders gedwongen worden ontwapend.

De Verenigde Naties riep de rebellen van Nkunda gisteren nogmaals op om zich aan te sluiten bij het regeringsleger, ondanks dat hun leider het ultimatum heeft genegeerd. Nkunda zei dat hij meer tijd wil voor onderhandelingen met de regering. VN-functionarissen meldden gisteren sporadische vuurgevechten in de oostelijke provincie Noord-Kivu, waar de strijd zich afspeelt.

De verkiezingen in Congo vorig jaar – de eerste in veertig jaar – maakten een einde aan de landelijke oorlog, maar niet aan de strijd in de provincies Noord- en Zuid-Kivu’s. Het is een groot gebied met een diepe jungle en ideale schuilplaatsen. De algemene verwachting is dat de regering nu een grootscheeps militair offensief begint tegen Nkunda. (AP)