Psychologisch experiment vermomd als sollicitatie

dvd El método Regie: Marcelo Piñeyro. Met: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Eduard Fernandez. 2005 (Filmfreak) ****-

dvd

El método

Regie: Marcelo Piñeyro. Met: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Eduard Fernandez. 2005 (Filmfreak)

Het kantoorleven is helemaal niet zo saai is als het lijkt, de werkvloer is een jungle waar alleen degenen met een rechte ruggegraat en eeltige ellebogen standhouden. Met die blik bekijkt de Argentijnse regisseur Marcelo Piñeyro de perfect gekapte sollicitanten die in zijn sterke psychologische drama El método allemaal naar dezelfde baan bij een Madrileense multinational dingen.

De toneelverfilming speelt zich bijna geheel in één ruimte af, waardoor de claustrofobie flink wordt verhoogd. De zeven zelfverzekerde banenzoekers worden heel listig bij elkaar in één kamer gezet, waarna ze aan een serie experimentele sollicitatierondes worden onderworpen. De onzichtbare directie noemt dit de Grönholm-methode, en na het invullen van talloze kafkaëske formulieren kan de race beginnen.

Al snel hebben de sollicitanten door dat het de directie om de groepsdynamica te doen is. Ze worden geobserveerd via verborgen camera’s en de steeds vreemder wordende opdrachten krijgen ze via de computer. Als ze te horen krijgen dat een van de sollicitanten eigenlijk een medewerker van het concern is, begint de paranoïde zoektocht naar de mol. Ook niet bevorderlijk voor de sfeer is het slechte eten en de muzak die overal klinkt. Gelukkig is er altijd nog koffie. De buitenwereld sijpelt binnen via berichten over een antiglobalistische demonstratie tegen de Wereldbank, maar de sollicitanten zijn te druk bezig met hun eigen salaris om dat door te hebben. El método won de Spaanse filmprijs Goya voor zijn scenario, dat soms te veel leunt op de dialogen maar ook boordevol vileine machtsspelletjes à la Pinter zit, nu inclusief verveelde secretaresse en anonieme gangenstelsels, waar het makkelijk moreel verdwalen is.