Oude vluchttunnel Stalag ontdekt

Rotterdam, 16 okt. Britse onderzoekers hebben een oude vluchttunnel in het voormalige Duitse krijgsgevangenkamp Stalag Luft III ontdekt. Geofysicus Jamie Pringle en collega`s beschrijven de vondst in het tijdschrift Geoarcheology van oktober. Het kamp werd bekend door de film The Great Escape met Steve McQueen. In 1944 wisten 76 RAF-piloten via een tunnel uit het kamp ten zuidwesten van Berlijn te ontsnappen. De meerderheid van hen is later opgepakt en door de Gestapo vermoord. Na de oorlog is het kamp, dat bij het huidige Poolse Zagan ligt, overdekt geraakt met bos. Met luchtfotografie, magnetometers en grondradar lukte het om tien meter onder de grond een vluchttunnel te lokaliseren die nooit door de Duitsers is ontdekt. De tunnel zat nog vol spullen zoals een ventilatiesysteem van blikken poedermelk en een Wehrmacht-stempel gemaakt van de zool van een rubber laars. De Britten denken dat indertijd meer dan honderd vluchttunnels zijn gegraven.