`Open been` wordt te weinig bewogen

Rotterdam, 16 okt. Patiënten met chronische zweren aan de onderbenen bewegen onvoldoende en dragen hun elastische kousen of verband te weinig. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundige en gezondheidswetenschapper dr. Maud Heinen en haar collega`s van onder meer de Radboud Universiteit in Nijmegen. De resultaten staan in het tijdschrift Archives of Dermatology van deze maand. Bij 150 patiënten uit verschillende ziekenhuizen is onderzocht of mensen zich aan de medische adviezen hielden. Slechts 44 procent van hen bewoog voldoende en 40 procent droeg de steunkousen volgens voorschrift. `Open been` of ulcus cruris is een moeilijk te genezen zweer die ontstaat doordat zieke aders het bloed onvoldoende afvoeren en vocht zich ophoopt onder de huid. De redenen voor het onvoldoende dragen zijn niet onderzocht, maar in eerder onderzoek werd een verband gelegd met ontevredenheid over de zorg. Door lopen werken de spieren als een pomp die bloed omhoog stuwt. De steunkousen duwen vocht naar boven.