Op veler verzoek: waarom stinken eigen windjes niet?

Een terugkerend onderwerp in de stroom vragen van next question-lezers is de stoelgang. Met name winden – soms liefkozend ‘windjes’ genoemd – zijn een populair thema. Deel één van een tweeluik.

Eerst een vraag van de redactie: waarom blijft poepen veel mensen intrigeren?

„Waarom niet?”, kaatst tv-bioloog Midas Dekkers terug. „Het is toch iedere dag een godswonder wat er zomaar uit je lichaam komt. Het gekke is: de inputkant is tegenwoordig een rage. Een beetje kok wordt vereerd als een kunstenaar. Maar de outputkant blijft met een ouderwets woord ‘taboe’. Terwijl ook poepen een heel creatief proces is: je zou eigenlijk apetrots moeten zijn op zo’n prachtige drol. Kinderen zijn dat nog, die rennen het liefst naar opa en oma voor een kwartje.”

Mirte Hartman uit Gorinchem vraagt net als Frank Meeuwsen uit Utrecht: „Weet u misschien waarom we de windjes/scheetjes van anderen vinden stinken en die van onszelf juist als lekker ervaren?”

„Dat is maar de vraag”, zegt Dekkers. „Als je een wind laat in een afgesloten ruimte, het vertrek verlaat en ‘nietsvermoedend’ terugkomt, is dat ook niet echt lekker. Bovendien zijn het niet jouw scheten. Je kunt mensen het best vergelijken met een garenklosje: een lichaam met een gat van boven, via de mond, slokdarm, maag en darmen naar onderen. Dat gat is niet van jou, de bekleding is ook gewoon een voortzetting van de huid. In dat gat wonen miljoenen bacteriën en die verteren jouw voedselresten op de meest onsmakelijke wijze. Daarbij laten ze scheetjes, en door al die miljoenen scheetjes uit al die miljoenen bacteriënbilletjes laat jij een wind. Je kunt je er ook altijd van distantiëren.”

Is het slecht om winden in te houden, wil Marijke Meems uit Amersfoort weten. „Inhouden is niet ongezond, maar het gas moet er toch een keer uit”, zegt woordvoerder Marloes Aalbers van de Maag Lever Darm Stichting in Nieuwegein. En stinken ‘stille’ winden nog meer dan ‘harde’, vraagt Hans van Rijsbergen uit Tilburg. Aalbers: „De reuk wordt bepaald door de samenstelling van het voedsel en de darmflora. Voor zover wij weten bestaat er geen onderzoek naar de techniek.”

Morgen in next question: hoe voedzaam is urine?

Eppo König