Onderzoek AWACS-last

Het kabinet neemt een jaar de tijd voor onderzoek naar een oplossing voor het geluidsprobleem door AWACS-radartoestellen in de Limburgse gemeente Onderbanken. Minister Cramer (Ruimte en Milieu, PvdA) en staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie, CDA) meldden dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Beiden gaan er hoogstwaarschijnlijk volgende week zelf kijken en praten met gemeente en bewoners, kondigde Cramers woordvoerder aan.

Deze zomer floot de Raad van State, in de arm genomen door de gemeente Onderbanken, de minister van VROM terug. Het ging om een besluit van Cramers voorganger Dekker (VVD), om zes hectare bomen in het Schinveldse bos te kappen. Ze had dat besluit onvoldoende onderbouwd, stelde de Raad van State.

Behalve naar geluidsoverlast zal nu ook worden gekeken naar de uitstoot van verbrandingsgassen, stof en kerosinedampen. Maar de minister laat in antwoord op Kamervragen weten dat zij niet overgaat tot herplant van de bomen, die begin 2006 zijn gekapt. (ANP)