NS-Publieksprijs voor Joris Luyendijk

Joris Luyendijk heeft de NS Publieksprijs 2007 gekregen voor zijn boek Het zijn net mensen. Het boek kreeg 24 procent van de 35 duizend stemmen die sinds 2 september werden uitgebracht.

De prijs (7500 euro en een sculptuur) werd vanmiddag uitgereikt. Tweede in de verkiezing werd Adriaan van Dis met De wandelaar. Dat boek kreeg 18,5 procent van de stemmen. De andere genomineerde titels waren Tirza van Arnon Grunberg, De weduwnaar van Kluun, Close-up van Esther Verhoef en Het laatste offer van Simone van der Vlugt.

Luyendijk (1971), arabist en politicoloog, doet in zijn bekroonde boek verslag van zijn werk als correspondent voor onder meer NRC Handelsblad in het Midden-Oosten. Het zijn net mensen wil aan de kaak stellen hoe de massamedia het beeld van de regio manipuleren en laat zien dat het vrijwel onmogelijk is om objectief te berichten. Het boek verscheen in juni vorig jaar. Er zijn in Nederland 125 duizend exemplaren van verkocht. Vorige maand was Luyendijk in Duitsland om de vertaling Wie im echten Leben te promoten. Luyendijk, die ook het televisieprogramma Zomergasten presenteert, werd al eerder bekroond met het Gouden pennetje, de prijs voor de beste jonge journalist (2002). Voor Het zijn net mensen kreeg hij al de Dick Scherpenzeel Prijs 2006.

Van de 35 duizend stemmers (10 duizend meer dan vorig jaar, toen Kluun won) was tweederde vrouw. Onder de stemmers op het winnende boek waren verhoudingsgewijs iets meer mannen.