Nobelprijswinnaar Doris Lessing ontroert

Nobelprijswinnaar Doris Lessing ontroert Afgelopen vrijdag kreeg ze de Nobelprijs literatuur: Doris Lessing. The Golden Notebook (Harper, € 15,-) is haar invloedrijkste boek. ‘Of The Golden Notebook, voor velen een feministisch handboek, de tand des tijds zal doorstaan weet ik niet. Zelf dacht Lessing in 1971 dat de gedachten van haar personages over marxisme en feminisme tijdloos waren: „Ideeën die dertig jaar geleden waren beperkt tot uiterst links, waren twintig jaar geleden doorgedrongen tot links in het algemeen en hebben de laatste tien jaar de gemeenplaatsen van het conventionele denken opgeleverd van rechts tot links. Iets dat zo volledig is geabsorbeerd, heeft afgedaan als macht – maar het heeft gedomineerd en in een roman zoals ik die probeerde te schrijven, moest het centraal staan.” Gek genoeg valt mij bij herlezing de ideologische strekking nauwelijks meer op. Wat nog steeds verbijstert en ontroert zijn de sprankelende taal en de geniale compositie van deze roman over een excentrieke vrouw die wanhopig probeert te integreren in de maatschappij, al dan niet met behoud van een zwaar bevochten, identiteit’, schreef Elsbeth Etty. The Golden Notebook (Harper, €15,–) is het invloedrijkste boek van de Nobellaureaat Doris Lessing. ‘Wat verbijstert zijn de sprankelende taal en de geniale compositie van deze roman’ vindt Elsbeth Etty. Zie pagina 30

Afgelopen vrijdag kreeg ze de Nobelprijs literatuur: Doris Lessing. The Golden Notebook (Harper, € 15,-) is haar invloedrijkste boek. ‘Of The Golden Notebook, voor velen een feministisch handboek, de tand des tijds zal doorstaan weet ik niet. Zelf dacht Lessing in 1971 dat de gedachten van haar personages over marxisme en feminisme tijdloos waren: „Ideeën die dertig jaar geleden waren beperkt tot uiterst links, waren twintig jaar geleden doorgedrongen tot links in het algemeen en hebben de laatste tien jaar de gemeenplaatsen van het conventionele denken opgeleverd van rechts tot links. Iets dat zo volledig is geabsorbeerd, heeft afgedaan als macht – maar het heeft gedomineerd en in een roman zoals ik die probeerde te schrijven, moest het centraal staan.”

Gek genoeg valt mij bij herlezing de ideologische strekking nauwelijks meer op. Wat nog steeds verbijstert en ontroert zijn de sprankelende taal en de geniale compositie van deze roman over een excentrieke vrouw die wanhopig probeert te integreren in de maatschappij, al dan niet met behoud van een zwaar bevochten, identiteit’, schreef Elsbeth Etty.