Nederland wil EK vrouwenvoetbal

De voetbalbond (KNVB) is van plan Nederland kandidaat te stellen voor de organisatie van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal in 2013. Dat vertelde Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB, gisteren in Amsterdam bij de presentatie van Sport & Strategie, een nieuw sportvakblad.

Het EK vrouwenvoetbal, dat in 2009 in Finland wordt gehouden, is een toernooi voor zestien ploegen. Of Nederland zijn kandidatuur uiteindelijk doorzet, hangt af van de beschikbaarheid van speelsteden, maar ook van de ontwikkeling van de eredivisie vrouwen in Nederland. Als die nieuwe competitie aanslaat is de kans op kandidaatsstelling groot.

Het EK vrouwenvoetbal kan ook als opmaat dienen voor de kandidatuur van Nederland en België voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Alain Courtois, de Belgische evenknie van Been in de eventuele organisatie van het WK, zei gisteren tegen de krant Het Nieuwsblad „voor negentig procent zeker te zijn, dat Nederland en België hun kandidatuur voor 2018 kunnen indienen.”

Zover wilde Been gisteren niet gaan. Hij vond de uitspraak an Courtois, met wie hij ook samen de directie vormde van Euro 2000, wel erg prematuur. Met enige diplomatie: „Alain is een goede, maar ook optimistische man.”

De Belg ontleende zijn positieve gevoel aan een interview van de Engelse televisiezender BBC met Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalorganisatie FIFA. Hij zei daarin voor het eerst af te willen van het rotatiesysteem bij de toewijzing van de WK-eindronden. Vanaf 1930 had het WK plaats in Zuid-Amerika en Europa. In 2002 werd pas in Azië gespeeld en in 2010 is voor het eerst Afrika aan de beurt. In 2014 volgt Zuid-Amerika en volgens het rotatiesysteem zou het WK 2018 in Oceanië of in Midden- en Noord-Amerika moeten worden gehouden.

Maar daar is Blatter geen voorstander meer van. „We moeten de markt opentrekken”, zei de Zwitser tegenover de BBC. „We zijn niet tevreden met de situatie in Zuid-Amerika, waar we maar één kandidaat voor 2014 hebben.” Dat is Brazilië. Oorspronkelijk waren ook Argentinië en Colombia kandidaat, maar die landen trokken zich tot ergernis van Blatter terug. Blatter wil een herhaling voor 2018 vermijden en wil toe naar een open inschrijving. Waarnemers verwachten dat Blatter een voorstel zal indienen waarbij een continent in aanmerking komt op voorwaarde dat het de twee vorige edities niet heeft georganiseerd.

Voor Been was die uitspraak ook goed nieuws, omdat het de kandidaatsstelling van Nederland en België kan bevorderen. Maar hij wil waken voor al te groot optimisme, omdat Engeland, China en Australië vrijwel zeker tot de concurrenten gaan behoren. Bovendien verwacht Been ook nog de kandidatuur van Spanje. „De kans dat we het halen, is niet eens zo groot”, zei hij gisteren.

Op dit moment onderzoeken Nederland en België of aan de vereiste stadioncapaciteit kan worden voldaan. Per land moeten twee stadions van 60.000 en zes van 40.000 toeschouwers beschikbaar zijn. Die zijn er nog niet, zodat bestaande stadions moeten uitbreiden. Pas als die stap is gemaakt, kan de kandidatuur worden voortgezet.