‘Nederland geen grabbelton’

Nederland moet meer doen om zijn „onmisbare” bedrijven, sectoren en infrastructuur te beschermen tegen overnames door kapitaalkrachtige staatsfondsen uit China of Rusland. Dat zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel gisteren in zijn internetdagboek. Hij verwijst daarbij naar de Verenigde Staten, waar al wordt gewerkt aan strakkere regelgeving ter bescherming van sectoren van vitaal belang. „Een open economie prima, maar het moet geen grabbelton worden.” Mogelijke bedrijven of sectoren die beter beschermd moeten worden, zijn volgens hem de Rotterdamse haven, Schiphol en de Tweede Maasvlakte. Ook wijst Van Geel op de aanstaande overname van ABN Amro. Dat raakt volgens hem niet alleen het ‘oranjegevoel’ maar leidt ook tot zorgen over buitenlandse overnames van ‘onze’ bedrijven. Het gaat dan naast de bescherming van vitale sectoren ook over de belangen van consumenten en werknemers. (ANP)