NAVO-chef: Westen wint in Afghanistan

Brussel. Het Westen is volgens NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer aan de winnende hand in Afghanistan. Dat zei de secretaris-generaal van het Atlantische bondgenootschap gisteren in een gesprek met Nederlandse journalisten in Brussel. Hij reageerde op een uitspraak van generaal John Craddock, de hoogste militair van de NAVO, die gisteren in The Wall Street Journal zei: ”Ik geloof niet dat we verliezen. De vraag is of we snel genoeg winnen.” Gevraagd of hij daar een antwoord op kon geven zei De Hoop Scheffer: ”We hebben grote vooruitgang geboekt, ik denk dat we aan de winnende hand zijn. Maar we moeten wel zorgen dat ons operationele tempo voldoende blijft om de overhand te houden.” Hij voegde daaraan toe dat hij ”niet volledig tevreden” is, onder meer omdat er in Afghanistan onvoldoende transportvliegtuigen en -helikopters zijn.