‘Natuurlijk zit Rutte op de linkerflank’

Sinds gisteravond is Rita Verdonk geen lid meer van de VVD. Ze heeft haar lidmaatschap zelf opgezegd, omdat de partij haar dreigde te royeren. „Ik zit nu heel alleen op mijn kamertje.”

Rita Verdonk Foto Roel Rozenburg Den Haag:10.3.4 Minister Rita Verdonk. foto NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

„Ik kan nu weer gewoon zeggen wat ik vind”, zegt Rita Verdonk. Het is dinsdagochtend, een dag nadat zij besloten heeft haar lidmaatschap van de VVD op te zeggen. De fractie van de VVD vergadert, zoals elke week. Verdonk hoeft daar sinds een paar weken niet meer bij te zitten. „Ik zit nu heel alleen op mijn kamertje”, zegt ze telefonisch. Aan haar gedwongen vertrek uit de VVD heeft ze een „dubbel gevoel” overgehouden, zegt ze. „Het was een moeilijke beslissing. Maar het wantrouwen is weg, ik ga nu mijn fractie-Verdonk op poten zetten.”

Gisteravond kreeg Verdonk, naar eigen zeggen „op een zakelijke toon”, van het hoofdbestuur van de VVD te horen dat ze voor vrijdag haar Kamerzetel moest inleveren. Anders zou ze geroyeerd worden.

„Ik was verrast. Ik heb steeds de hoop gehad dat we met elkaar in gesprek hadden kunnen blijven. Overal in het land zijn acties, leden zijn ongerust. ‘Gebeurt daar niets mee’, vroeg ik. ‘Wat hebben jullie mij te bieden?’ Maar het antwoord was keer op keer hetzelfde. Toen heb ik de eer maar aan mezelf gehouden.”

Wat had de VVD u dan kunnen bieden?

„Er ligt een motie van de leden, die de partijtop opdraagt in gesprek te blijven met mij. De leden vinden het kennelijk belangrijk dat ik behouden blijf voor de partij. Daar was gisteren opeens geen aandacht meer voor.”

VVD-leider Rutte noemde de scheiding tussen u en de VVD ‘onvermijdelijk’. Wat vindt u daarvan?

„Ik heb me juist altijd thuis gevoeld in de VVD. Als ik meer ruimte had gehad om mijn eigen geluid te laten horen, had dit nooit hoeven gebeuren. Er is nooit serieus werk van gemaakt om aan de wens van de kiezer tegemoet te komen. Ik heb bij de Tweede Kamerverkiezingen 620.555 stemmen behaald, die kun je niet zomaar negeren. Het is uitgesloten dat ik mijn zetel opgeef, terwijl ik een mandaat van zo veel kiezers heb gekregen.”

Welke gevolgen verwacht u voor de VVD?

„Nou, als ik zie wat er in mijn mailbox binnenkomt, dat zijn allemaal VVD-leden die hun lidmaatschap opzeggen. Vaak zijn het mensen die 30, 40 jaar lid zijn geweest. De partijtop heeft niet geluisterd naar wat er leeft onder de leden, en vooral ook de kiezer. De VVD zal een ruk naar links gaan maken, dat risico is nu zeker aanwezig.”

Hoezo? Het verhaal was steeds dat er geen inhoudelijk verschil zit tussen u en Rutte.

„Dat zegt Rutte de hele tijd. Maar hij zit natuurlijk veel meer op de linkerflank van de partij, ik zit duidelijk meer aan de rechterkant.”

Gaat u nu een eigen partij oprichten?

„Wat ik precies ga doen, laat ik nog even in het midden. Het is nog te vers, ik wil de tijd hebben om na te denken over mijn toekomst. Maar uit de Tweede Kamer stappen is geen optie.”

    • Guus Valk