Maar niets van dat al. Er werd goed geacteerd!

Twee keer gehuild en veel keer gelachen. Dat was mijn netto winst van Alles is liefde, de najaarshit die nu al een najaarshit is.

Ik was er met weerzin heengegaan, wat normaal is als je naar een Nederlandse film gaat. Je stelt je in op slechte nasynchronisatie, houten acteerwerk, veel blote piemels, en dat alles wel weer in een oude parkeergarage opgenomen zal zijn omdat er geen budget was. Maar niets van dat al. Er werd goed geacteerd! Er zaten leuke grappen in! Iedereen was briljant gecast! Marc-Marie Huibregts speelde een pepernoot! Ik zeg: wat wil een mens nog meer?

Nu wil het feit dat ik een groot fan ben van het genre romantische komedie. De romantische komedie beïnvloedt zelfs de manier waarop ik naar de wereld kijk. Als ik een oude man met een keppeltje op een scootmobiel zie, en dat keppeltje waait af in de herfstwind, en een oude vrouw op een fiets gaat er achteraan om het voor hem op te pakken, en ze lachen naar elkaar – iets wat ik toevallig echt zag gebeuren op weg naar de bioscoop – dan denk ik: cute meet.

‘Cute meet’ is een term uit de romantische komediologie en betekent ‘koddige ontmoeting’. Romantische komediepersonages ontmoeten elkaar namelijk nooit gewoon in de kroeg of op internet, maar altijd als de een per ongeluk een kom tomatensoep over de ander heen gooit.

Maar zelfs ik, de romantische komedioloog, kon geen verkeerde scène ontdekken in deze film. Oké, Paul de Leeuw kan niet acteren (hij blijft namelijk altijd Paul de Leeuw) en ik vond het best ongeloofwaardig dat hoofdpersonage Kiki (gespeeld door Carice van Houten) woeste seks kan hebben met een volledig geschminkte en in pofbroek geklede Zwarte Piet. Maar dat zijn details. Trouwens, het is eigenlijk juist leuk dat Paul de Leeuw niet kan acteren. En dat Carice van Houten post-Pietenseks met een gezicht vol bruine vegen wakker wordt.

Nog even over Carice van Houten. Zij is echt een groot droogkomisch talent. Dat wisten we natuurlijk al, maar ik vind het zo jammer dat ze daar straks geen gebruik meer van maakt, als ze in Hollywood woont en de hele tijd in saaie, boze oorlogsfilms de vrouw van Tom Cruise moet spelen.

Kan iemand haar vragen om gewoon hier te blijven en Nederlandse romantische komedies te doen? Een bruisend nieuw genre, heb ik vernomen.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius