Leider Kirgizië leidt één dag eigen partij

In Kirgizië heeft president Koermanbek Bakijev gisteren, aan de vooravond van een belangrijk referendum over grondwetswijzigingen, een eigen partij opgericht.

Rond duizend gedelegeerden van de nieuwe partij, die Ak Zjol – Volkspartij is genoemd, kozen gisteren Bakijev unaniem tot leider van de nieuwe partij. Maar vandaag is hij alweer afgetreden omdat de grondwet hem verbiedt een partij te leiden. De president zei gisteren dat Ak Zjol „geen partij van de macht wordt en geen partij van bonzen, maar de partij van de arbeiders en van de mensen die weten waar ze mee bezig zijn”.

Zondag wordt in Kirgizië een referendum gehouden over grondwetswijzigingen. Die werden eind 2006 al ingevoerd, waarmee toen een lange en slepende politieke crisis werd afgesloten. Later evenwel besliste het Constitutionele Hof dat de wijzigingen „illegaal” waren omdat ze niet aan het parlement of aan het volk waren voorgelegd. Daarom is formeel nog steeds de grondwet van 2003 geldig. Die dateert uit de tijd van de autoritaire voorganger van Bakijev, Askar Akajev.

De grondwetswijzigingen voorzien in een nieuw kiesstelsel – zo maakt het districtenstelsel plaats voor het systeem van evenredige vertegenwoordiging – en krijgt het parlement meer macht. Kirgizië blijft wel een presidentiële republiek. De president benoemt de ministers.

De invoering van de later illegaal verklaarde grondwetswijzigingen heeft overigens niet voorkomen dat Kirgizië, dat al onrustig is sinds Akajev in maart 2005 werd verdreven, in april en in augustus weer ten prooi is gevallen van politieke instabiliteit en langdurige straatdemonstraties van de oppositie tegen president Bakijev. (AFP, Reuters)