Kwartaalwinst van Citigroup gehalveerd door kredietcrisis

De Amerikaanse bank Citigroup heeft in het derde kwartaal 57 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Deze ruime halvering ligt in lijn met de begin deze maand afgegeven winstwaarschuwing. Het resultaat stond vooral onder druk door verliezen op de kredietmarkt en hogere kosten bij het verstrekken van consumentenkredieten.

Dat heeft de grootste bank van de Verenigde Staten gisteren bekend gemaakt. De koers van het aandeel Citigroup daalde gisteren met 3,4 procent op de beurs van New York, waar de gehele financiële sector onderuitging.

Bestuursvoorzitter Charles Prince noemde het derde kwartaal gisteren „teleurstellend”, „zelfs in het licht van de algehele onrust op de financiële markten”. De topman staat onder druk van aandeelhouders om de winstgevendheid te verbeteren en de koers van het aandeel op te krikken. Om de kosten te drukken, kondigde Citigroup eerder dit jaar al aan om 17.000 banen te schrappen.

Hoewel Prince eerder zei te verwachten dat het dieptepunt van de kredietcrisis achter de rug was, was hij gisteren pessimistisch over „spoedig herstel” onder de huidige omstandigheden.

De nettowinst van Citigroup kwam uit op 2,4 miljard dollar (1,7 miljard euro) tegen 5,5 miljard dollar vorig jaar. Door de onrust op de financiële markten moest Citigroup miljarden dollars afschrijven op hypotheken van mensen met een lage kredietwaardigheid, en financieringsregelingen voor bedrijfsovernames. Toen de bank twee weken geleden al waarschuwde voor een dalende kwartaalwinst, meldde zij al zeker 2,3 miljard euro te moeten afboeken, zowel door de eigen portefeuille met door hypotheken gedekte obligaties als door de onrust op de financiële markten.

Gisteren bleek dat Citigroup meer geld opzij moest zetten om slechte consumentenleningen op te vangen. Enige pluspunt in de winstcijfers was de boekwinst van ruim 500 miljoen euro op de verkoop van aandelen in de Braziliaanse betalingsverwerker Redecard.

Breaking views: pagina 18