Koffie op een orgiebed voor dertig personen

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven kun je eten in een voormalig bordeel.

Neem een 7-gangendiner (à 20 euro) in een bed, sauna of een hartvormig bubbelbad.

Geen meisjes maar wel eten in La Bolleur. Foto’s Merlin Daleman Nederland, Eindhoven, 10-10-07 Oud bordeel La Bolleur nu een tijdelijk restaurant. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

„Bij bijna elk feest komt er wel iemand aan de bar staan die verbaasd rondkijkt en vraagt waar de meisjes zijn. De teleurstelling is zichtbaar groot als hij ontdekt dat we geen bordeel meer zijn.” Twee jaar geleden kraakten Design Academy-student Timon van der Hijden samen met studiegenoten Zowie Jannink en Steie van Vught het voormalig sekshuis La Bolleur aan de Woenselse Markt in Eindhoven. Op zoek naar een leuke locatie voor feestjes vond het drietal een pand met hartvormige bubbelbaden en een dertigpersoons-orgiebed.

La Bolleur was in de jaren tachtig een van dé bordelen van het land. „Je had Yab Yum en daarna kwam La Bolleur”, vertelt Timon. Maar daar hadden de drie designstudenten – allemaal van boven de rivieren – op het moment dat ze het pand betraden nog geen weet van. Het ging ze enkel om een originele plek, geïnspireerd door Berlijn waar de meest vreemde locaties zijn gekraakt. „Ik heb twee weken door de stad gefietst en toen vond ik dit.”

Nadat het Timon, Zowie en Steie bij de buurman hadden gecheckt of de voormalige hoerenkast inderdaad leegstond – en zich hadden verdiept in het kraken – braken ze op een doordeweekse ochtend in. Ze kwamen binnen in een ruimte die op oude La Bolleur visitekaartjes omschreven wordt als ‘conversatiezaal 100 m2’, maar in werkelijkheid een enorme jacuzzi, een bar, een tienpersoonsdouche en een dertigpersoonsbed huisvest. Een kamer die volgens de overlevering ook wel ‘de Philips-vergaderzaal’ werd genoemd.

Ze troffen een wirwar aan gangen en trappen aan, tig kamers met (bubbel)baden, tapvergunning tot 2007, werkende sauna en zonnebank en discovloer met danspaal. Nadat ze de eerste nachten met zes man in het pand hadden overnacht (op matjes beneden in de bar; op de bedden wilden ze echt niet liggen) werd het bordeel officieel bij de politie geclaimd.

De eerste feestjes waren in de bar. Er was geen stroom, dus werd de dj-tafel, één lamp en de koeling op een aggregaat aangesloten. Bier kwam uit flesjes. „Als het aggregaat uitviel, lag het feestje een half uur stil.”

Toen de stroom eindelijk was aangesloten en alle (rode) lampen aankonden, kon ook gebruik worden gemaakt van de rest van het huis. „Maar wat werkt met zoveel kamers?, vroegen we ons af”, zegt Timon.

„We bedachten dat een restaurant het enige concept was dat wellicht kon slagen.” Het was een gok, maar het drietal besloot vorig jaar La Bolleur tijdens de Dutch Design Week om te toveren tot restaurant. Koks werden aangetrokken, keuken gebouwd, kamers opgeknapt, beddegoed vervangen en restaurantbenodigdheden aangeschaft. Eenmaal geopend was het restaurant binnen twee dagen voor de hele Design Week volgeboekt.

Ook dit jaar is ‘Restaurant La Bolleur’ open tijdens de designweek in Eindhoven. Negen dagen lang kan een bed, sauna of bubbelbad worden gereserveerd om het dagelijks wisselende zevengangendiner ‘dat je maag aan het denken moet zetten’ van twintig euro te nuttigen. Koffie kan in het dertigpersoonsbed gedronken worden. En na het eten kan er gedanst worden op de discovloer.

De drie studenten zijn vastbesloten er een onvergetelijke week van te maken, niet in de minste plaats omdat het de laatste is van La Bolleur. Per 1 november moeten ze eruit: het pand wordt gesloopt.

Maar niet voordat de bubbelbaden eruit zijn gehaald. „Die zijn nog hartstikke bruikbaar!” Wie weet voor een nieuwe locatie. Al hoeven ze die waarschijnlijk niet meer te kraken. De gemeente heeft ze een oud fabriekspand van Philips aangeboden.

    • Anke Meijer