Koers Ericsson 29 procent omlaag

De Zweedse leverancier van netwerken voor mobiele telefonie Ericsson is vandaag ruim 29 procent van zijn beurswaarde kwijtgeraakt nadat het bedrijf zijn winstverwachting voor het derde kwartaal neerwaarts bijstelde.

De grootste netwerkbouwer ter wereld raamt het geboekte bedrijfsresultaat nu op 5,6 miljard Zweedse kroon (611 miljoen euro), fors lager dan de 8,8 miljard kroon in dezelfde periode vorig jaar. Analisten gingen ervan uit dat de kwartaalwinst minimaal op hetzelfde niveau als die van vorig jaar zou uitkomen. Ericsson zegt minder orders geboekt te hebben dan verwacht voor uitbreidingen en aanpassingen van mobieletelefonienetwerken.

In navolging van Ericsson verloren ook branchegenoten Nokia en Alcatel-Lucent 4 procent van hun beurswaarde. Analist Thomas Langer van West LB noemt de winstbijstelling een „grote ramp” voor Ericsson. „Dit reikt verder dan het derde kwartaal. Mijn verwachting is dat dit in 2008 zal doorgaan. Dat is slecht nieuws voor Ericsson.”

Het aandeel Ericsson stond vanmorgen op de beurs van Stockholm 29,5 procent lager op 18,60 Zweedse kroon. Begin dit jaar stond de koers nog op 27,70 kroon. Ericsson zou eigenlijk volgende week met de resultaten van het derde kwartaal komen, maar gaf de prognoses vanmorgen vervroegd vrij.

De omzet kwam het derde kwartaal 6 procent hoger uit op 43,5 miljard Zweedse kroon, wat lager is dan de 45,5 miljard kroon die analisten hadden verwacht. De brutomarge kwam uit op 35,6 procent, lager dan de 38,2 procent in dezelfde periode vorig jaar en de 42,5 procent waar analisten op rekenden. De nettowinst komt naar verwachting 37 procent lager uit op 5,6 miljard kroon, terwijl de markt uitging van 6,2 miljard kroon.

Met name in Azië daalde de omzet scherp, met 28 procent tot 12 miljard kroon. In West-Europa kwam de omzet 1 procent lager uit op 12,3 miljard kroon. (Reuters)