Internet Weblog van de dag

President Poetin. Russian President Vladimir Putin talks on the phone regarding a terrorism investigation following a bomb that derailed a train last night, near the Khemchik River in Siberia's Tuva region August 14, 2007. Russia launched a terrorism investigation on Tuesday after a bomb derailed an express train travelling from Moscow to St Petersburg, overturning carriages and injuring dozens of passengers. REUTERS/RIA Novosti/KREMLIN (RUSSIA) REUTERS

Terug naar Brezjnev. „Het is helemaal terug naar Brezjnev”, zei mijn assistente Galina over de recente ontwikkelingen in de Russische politiek. Dat blogt Michel Krielaars op zijn website Moskou. „Eindeloos lange partijcongressen, juichende gedelegeerden, verafgoding van de leider, geen oppositie van betekenis.” Galina kan het weten. Als 60-plusser is ze een product van de Brezjnev-tijd. Ze leerde er alle trucs om onder het communisme te kunnen overleven. Die trucs zijn al zeker zes correspondenten van NRC Handelsblad ten goede gekomen. Want Galina krijgt alles voor elkaar. Haar geheim is dat ze zich in het openbaar gedraagt als een veeleisende communistische partijleider die van geen nee wil horen. Zo gingen we vorige week een SIM-kaart kopen voor mijn Russische mobiele telefoon. Eerst belandden we in het telefoonwinkeltje om de hoek bij het Taganka-metrostation. Ik overhandigde mijn paspoort aan de jongen achter de toonbank en alles leek goed te komen. Totdat de jongen me tijdens het invullen van papieren vroeg of ik regelmatig naar het buitenland wilde bellen. „Ja”, zei ik, met het oog op mijn oude moeder in Nederland. „Dan bent u hier verkeerd en moet u zich eerst registreren bij ons hoofdkantoor”, zei de jongen op vriendelijke toon.”

Lees meer over Rusland opnrc.nl/moskou