‘Ik kan er bijna van leven’

Alexander de Vree Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 08-10-2007 Alexander de Vree, Theatermaker en acteur bij theatergroep 'cowboy by nacht'. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

U heeft een onzeker inkomen als theatermaker. Stoort u dat?

„Het is iets waaraan je moet wennen. Alles is op projectbasis, dat kan erg vermoeiend zijn. Ik doe dit nu vanaf 2005. Gelukkig had ik meteen veel werk. Zolang er een stijgende lijn in zit, ga ik ermee door. In het begin was ik onzekerder dan nu. Ik weet dat er maanden zijn waarin ik weinig verdien, maar dat er ook perioden zijn waarin ik dat compenseer. Ik heb daarom ook bijbaantjes. Laatst ging op het laatste moment een project niet door. Dan moet ik van mezelf wel dat gat opvullen. Ik heb toen een maand op de Jaarbeurs gestaan. Dat is het risico van het vak.”

Ook met bijbaantjes is uw gemiddelde inkomen niet heel hoog.

„Dat klopt. Als mensen me vragen of ik ervan kan leven, is het antwoord ‘bijna’. Gelukkig heeft mijn vriendin wel een vast inkomen. Maar ik heb altijd een stemmetje in mijn hoofd, een soort geweten. Dat vindt dat ik minstens 50 procent van ons inkomen moet verdienen. Het stemmetje gaat ook niet weg. Ik heb het beeld dat ik in de toekomst de vader wil zijn die het geld binnenharkt. Gelukkig is mijn ster rijzende in de theaterwereld. Ik leer steeds meer mensen kennen en zij leren mijn werk kennen.

„Het rare aan dit vak is dat de inkomsten enorm uit elkaar liggen. Vorige zomer was ik een volle maand op locatie bij een theaterfestival. Daar verdien je dan 500 euro mee. Dat is de dagprijs voor een commercieel filmpje. Soms voel ik de verleiding om dat meer te gaan doen. Maar mijn liefde ligt bij het theater.”

Wat gaat er veranderen als u meer verdient?

„Ons huis is al best mooi ingericht, maar er mag wat meer eenheid in. Ik wil een gasfornuis dat niet ontploft als je het aandoet en een bank die lekker zit. We houden allebei van kwaliteit, dus als we iets kopen dan is het ook echt goed. Ik ben nu twee jaar bezig, ik denk dat ik de komende twee jaar nog nodig heb om alles verder te laten uitkristalliseren. Dan zal mijn inkomen wel wat gestegen zijn. Ik kijk uit naar het moment dat geld geen issue meer is. Ik hoef geen luxe, maar het is fijn als je iets minder bij elke uitgave hoeft na te denken.”

Leendert van der Valk