Half oktober liggen de winkels al vol met kerstartikelen

Half oktober liggen de winkels al vol met kerstartikelen Malden, 16 Okt. Buiten schijnt de zon en is het 18 graden. Binnen bij tuincentrum Intratuin in Malden (bij Nijmegen) staan 25 opgetuigde kerstbomen. In klassieke stijl en met moderne versiering. In landelijke stijl, bordeauxrood en ‘poëziestijl’. Kerstbomen vol glanzend gouden ballen of matgoud. Met grote nepbladeren en engeltjes die muziek spelen.Niemand denkt nog aan kerstmis, maar veel winkels verkopen al spullen voor kerst. Marskramer was de eerste: bij eigenaar Ronnie Arends van de Nijmeegse vestiging liggen al twee weken kerstartikelen. Hij erkent dat die niet goed verkopen. „Meestal begint het eind oktober pas een beetje te lopen”, zegt Arends. Maar het zijn zoveel spullen, dat ze niet in zijn magazijn passen.Ook bij Blokker aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam stonden vanmiddag vrachtwagens vol kerstartikelen voor de deur. Honderden kunstkerstbomen, houten herten, duizenden ballen en kilometers kerstverlichting. „We moeten wel”, zegt marketingmedewerker Mireille Mous. „De concurrentie is ook zo enorm vroeg.”„Ik ben totaal niet in de stemming”, zegt Angéle Janssen, die rondloopt bij Intratuin. „Bij mij moeten toch eerst de bladeren zijn gevallen en sinterklaas voorbij zijn, voordat ik een kerstgevoel krijg.” Romeo Sommers, manager trend en styling bij Intratuin, is er zo snel bij omdat mensen in deze tijd behoefte hebben aan gezelligheid in huis. „Ze hebben een jachtig leven en zijn onzeker over de toekomst. Ze zijn angstig over de klimaatsverandering en dan grijpen ze graag terug op een traditie als kerstmis. Mensen willen nu vasthouden aan wat vroeger was.”Hema begint pas volgende maand kerstmis in de warenhuizen te halen, zegt een woordvoerder. „We concentreren ons liever eerst op sinterklaas”, aldus een woordvoerder. Tekst Frits Baltesen, foto Flip Franssen Nederland, Malden, 15-10-2007 Bij Intratuin is de kerstverkoop al begonnen Foto: Flip Franssen tuincentra kerstmis kerstartikelen kerstversiering kerstmarkten Franssen, Flip