Grote schoonmaak

Al weken lang hangt het congres van de Chinese Communistische Volkspartij hier in de lucht. De straten zijn schoongeveegd, op alle strategische punten in de stad zijn cordons gelegd van leger en politie, daklozen en zwervers van straat gehaald. En wie van vliegeren houdt moet ook even de stad uit want er mogen tijdens deze

leger_1.JPG

Al weken lang hangt het congres van de Chinese Communistische Volkspartij hier in de lucht.

De straten zijn schoongeveegd, op alle strategische punten in de stad zijn cordons gelegd van leger en politie, daklozen en zwervers van straat gehaald. En wie van vliegeren houdt moet ook even de stad uit want er mogen tijdens deze congresweek geen vliegende objecten in de lucht worden gesignaleerd.

Danseressen tijdens een communistische propagandaconcert. (Foto AFP)De voltallige partijelite komt ten slotte maar eens in de vijf jaar naar Peking en dan dient alles piekfijn op orde te zijn.

Rokers, en dat zijn er niet weinig in Peking, deponeerden hun peuken de afgelopen weken zelfs in de afvalbak.

Maar deze schoonmaakbeurt in Peking gaat nog verder; actievoerders, demonstranten en burgers met klachten zijn de afgelopen weken de stad uitgejaagd of monddood gemaakt.

Zo werd vorige maand in de wijk Fengtai een heel dorp afgebroken dat als een soort protestkamp was opgebouwd door ontevreden burgers en demonstranten die uit alle delen van China in Peking waren neergestreken om te protesteren tegen corrupte lokale autoriteiten en nalatige werkgevers.

thee.JPGVanmorgen om acht uur vlak voordat de partijleden de trappen van de in stalinistische stijl opgetrokken Grote Hal van het Volk beklommen, werden aan de overkant van het Plein achter dranghekken een groep monnikken en een paar bejaarden opgepakt. Terwijl de afgevaardigden in de kolossale ontvangsthallen op hun gemak een kopje thee dronken, werden de demonstranten opgepakt en afgevoerd. Omstanders keken gelaten toe; de politie trad ferm op maar gebruikte geen grof geweld.

Bekijk ook de fotoserie van de openingsdag van het partijcongres en de reportage die Bettine Vriesekoop schreef voor NRC Handelsblad.