Groei van Philips in VS is lager dan verwacht

Philips heeft beleggers teleurgesteld met tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten. Door nieuwe wetgeving gaven Amerikaanse klinieken minder geld uit aan de scanapparatuur van het elektronicaconcern.

Dat bleek gisteren bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. De koers van Philips sloot gisteren 5,7 procent lager op 30,33 euro.

Door de Budget Deficiency Reduction wet, bedoeld om het Amerikaanse begrotingstekort terug te dringen, krijgen privéklinieken een kleinere overheidsvergoeding voor het maken van bijvoorbeeld röntgenfoto’s en andere scans. Volgens een woordvoerder voltrekt zich daardoor een fusiegolf tussen klinieken, waardoor die minder apparatuur nodig hebben.

De verkoop van andere medische apparaten, zoals echoapparatuur, groeide wel met dubbele cijfers. Hierdoor groeide de divisie medische systemen met 1,6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is minder dan verwacht. Volgens financieel directeur Pierre-Jean Sivignon doet Philips het in de tegenvallende markt voor scanningsapparatuur wel beter dan de concurrentie, zoals Siemens en General Electric.

De 7 procent omzetgroei die Philips vergeleken met het derde kwartaal van 2006 behaalde, is voornamelijk te danken aan de consumentendivisies. Zo profiteerde de divisie huishoudelijke apparatuur van de introductie van twee nieuwe scheerapparaten. Ook de consumentenelektronicadivisie groeide flink, al viel de winstmarge op platte televisies door een prijzenslag tegen.

In totaal behaalde Philips in het derde kwartaal een omzet van 6,5 miljard euro en een nettowinst van 331 miljoen euro. De nettowinst is nauwelijks te vergelijken met vorig jaar; door de verkoop van de chipdivisie bedroeg die toen 4,2 miljard euro.