Gezant: VN laten de Palestijnen in de steek

Rotterdam. De Verenigde Staten, de EU, Rusland en de Verenigde Naties laten na de Palestijnen te beschermen, en de VN zouden zich moeten terugtrekken uit dit zogeheten Kwartet van vredesbemiddelaars in het Midden-Oosten. Dat heeft de mensenrechtengezant van de VN voor de Palestijnse gebieden, de Zuid-Afrikaan John Dugard, gezegd in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met de BBC. Als speciaal rapporteur bezoekt Dugard, een gepensioneerd hoogleraar internationaal recht, sinds zeven jaar de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. ”Elke keer dat ik er kom, lijkt de toestand te zijn verergerd”, met name als gevolg van de Israëlische restricties op de Palestijnse bewegingen, zei hij. Hij erkende dat Israëls veiligheid wordt bedreigd, maar hij noemde Jeruzalems reactie ”zeer disproportioneel”. De VN, zo zei hij, ”doen zich zelf weinig goed door lid te blijven van het Kwartet”.