Geld moet rolly

Naarmate het einde van het jaar nadert, neemt de spanning in de Londense City toe: Hoeveel krijg ik met Kerstmis, bidden de bankiers? En háál ik die Kerst überhaupt?

De onheilstijdingen van grote internationale zakenbanken voorspellen weinig goeds: Citigroup ziet zijn kwartaalwinst halveren, JP Morgan gaat mensen ontslaan. De onrust op de kredietmarkten hakt er flink in. De stroom miljardentransacties op de fusie- en overnamemarkt wordt droger.

Het Britse Centre for Economics and Business Research publiceerde vorige week de verwachting dat er een massaontslag onder Cityslickers dreigt van 6.500 banen, waarvan mogelijk al 2.000 vóór de Kerst. De bonuspot over dit jaar wordt volgens hetzelfde instituut 16 procent lager: 2,2 miljard euro minder.

Maar gelukkig was er ook een vorig jaar. Informatie over de bonussen druppelt nog na, bij zakenbanken en investeringsmaatschappijen. Zondag meldde The Sunday Times dat private-equityfirma CVC ruim 430 miljoen euro heeft uitgedeeld onder zijn hogere management.

Volgens de krant krijgt een aantal bazen bijna 72 miljoen euro p.p.. Onder hen: bestuursvoorzitter Mike Smith en managing partner Donald Mackenzie. De bonanza is mede gestoeld op de boekwinst van een half miljard bij de verkoop van Kwik-Fit.

De Times noemt geen specifieke bron, maar is over CVC doorgaans goed geïnformeerd. Over de identiteit van de andere ontvangers tast de krant nog in het duister; namen van andere partners worden gefluisterd.

Het laat zich raden dat ook een aantal Nederlanders tot de gelukkigen behoort. Hollandse breinen spelen een grote rol bij CVC, dat ooit de investeringstak was van de Amerikaanse Citibank. Toen CVC in 1993 op eigen benen ging staan, behoorde Rolly van Rappard tot de oprichters. Hij ging de investeringen op het Europese continent leiden, en doet dat nog altijd. Maarten Ruijs kwam in 1999 aan boord en werd de baas in Azië. Van Rappard en Ruijs zijn managing partner, en daarmee – onder Mike Smith – de hoogsten in rang.

Afgezien van de hiërarchische verhoudingen is er ook een strikt zakelijke aanleiding om Van Rappard en zijn Nederlandse team – onder meer Hugo van Berckel en Bart Meuter – een flink deel van de winst te geven. Zij waren verantwoordelijk voor de megawinst die CVC op Wavin maakte. Bij de beursgang, precies een jaar geleden, van de buizenfabrikant uit Zwolle, en bij de verkoop van de resterende aandelen een half jaar geleden, streek de investeringsmaatschappij bijna 700 miljoen euro op – een rendement van bijna 900 procent.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen