Geen gewone film

Schrijver Arnon Grunberg reist voor de tweede maal door Afghanistan met de Nederlandse troepen daar.

Deel vijf in een serie.

Dit is het verhaal van Niels, een man met een baard en prachtige ogen, een vrouw en twee kinderen. Zijn rang laat ik op zijn verzoek weg. Naar eigen zeggen is hij francofiel en idealist. Hij is van mening dat Nederland de wereld een stukje beter maakt door in Uruzgan te zijn.

We zitten op het terras van de Echo’s, een soort van café op het kamp waar je ook kunt eten.

Achter de bar van Echo’s staat een vrouw over wie Niels zegt: „Iedere dag komt zij op haar bezemsteel aangevlogen. Ze heeft een diep decolleté waar twee theezakjes in hangen en zij is bereid iedere man die een erectie kan produceren te bedienen.”

Ik kijk nu anders naar de vrouw bij wie ik mijn milkshake bestel. Als ik haar vraag of ze het naar haar zin heeft zegt ze: „Ja reuze, misschien teken ik bij voor een jaar”.

„En de familie?”

„Ach”, zegt ze, „mijn kinderen zijn al volwassenen en mijn man is dood”.

„Wat erg”, zeg ik.

„Dat soort dingen gebeuren”, roept ze uitgelaten.

Ik loop naar buiten met mijn milkshake. Niels zit er nog.

„Weet je hoe je dingen het kamp binnen kunt smokkelen?” vraagt hij. „Je haalt een pak Pringles leeg, daar stop je dan wat in en dan stuur je het op. Dat zie je niet in de x-ray, door het aluminiumfolie. Ik ken een vrouw die kreeg een pak Pringles, er stond op: iets lekkers voor bij de koffie. Kwam er een dildo uit. Dat mag officieel ook niet, want het leger is roomser dan de paus.”

„Is dat zo?” vraag ik.

„Ik zal je wat vertellen. Op 29 april vieren wij een feest. De generaal had ons uitgenodigd. En als ik afscheid wil nemen van de generaal zegt hij: ‘ik heb een probleem, Niels. Ik kreeg een film opgestuurd door Den Haag. En in die film speelt een van mijn onderofficieren. Het was geen gewone film. Wat moet ik doen?’ ‘Nou’, zeg ik, ‘was hij in uniform?’ ‘Nee’, zegt de generaal, ‘hij had niets aan’. ‘Heeft hij iets gedaan wat defensie te schande maakt?’ ‘Als het mijn jongen was, zou ik trots op hem zijn’, zegt de generaal.”

Niels haalt diep adem. Hij zegt: „Soms heb ik het gevoel dat defensie wil dat we alleen maar seks hebben om ons voort te planten”.