Franse druiventaart

Voor een ronde taartvorm van 20-22 cm:150 g patentbloem90 g witte basterdsuikersnufje zout110 g zachte boter + extra voor invetten1 eierdooiervoor de vulling:85 g geblancheerde amandelen, geraspt500 g muskaatdruiven, gewassen 1 dl melk2 eieren60 g suiker

De vulling van deze open vruchtentaart wordt gemaakt met muskaatdruiven en amandelcustard. Voor de amandelcustard moeten de amandelen worden geraspt tot fijn kruim. Daarvoor werd vroeger een amandelmolentje gebruikt, tegenwoordig kan dat met een elektrische kaasrasp worden gedaan (dezelfde die voor Parmigiano-Reggiano wordt gebruikt).

Soms vind je zo’n amandelmolentje nog wel eens in Frankrijk op een dorpse vide-grenier (zolderverkoop).

Bereiding: Meng bloem, suiker en zout door elkaar. Prak de boter erdoor met een vork en tot slot de eierdooier. Voeg het deeg bijeen, wikkel het in plastic folie en laat het 1 uur (of langer) rusten op een koele plaats.

Haal intussen de druiven los en dep ze droog tussen een theedoek. Rasp de amandelen en vet de taartvorm dun in met boter. Plet het deeg met de hand op een met bloem bestoven stuk plastic folie tot een dikke ronde plak; bestuif het deeg aan weerszijden dun met bloem. Rol nu de plak uit tot een cirkel van 3 mm dikte. Schuif een hand onder het folie, leg de deeglap omgekeerd in de taartvorm en verwijder het folie. Druk het deeg goed tegen de wand van de vorm, sla overhangend deeg terug en druk het vast op de rand zodat het deeg daar iets dikker is.

Leg de druiven in de beklede vorm. Klop eieren, melk en suiker door elkaar, roer de geraspte amandelen erdoor maar houd een handje apart. Giet het amandelbeslag gelijkmatig uit over de druiven en bestrooi het geheel met het resterende amandelrasp.

Bak de taart op de een na hoogste richel van een op 180 graden voorverwarmde oven gedurende 45 minuten. Verhoog de temperatuur tot 200 graden en bak de taart nu in het midden van de oven gedurende 15 minuten tot hij goudgeel en gaar is. Serveer op kamertemperatuur.

Florine Boucher

Morgen: Aubergine-tomaatscrumble