Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Fiscalist Gudde ervaren bestuurder

Eric Gudde (53) is de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord. Onder zijn leiding zullen de profs en de amateurs samen worden gevoegd, wordt gewerkt aan een nieuw stadion en hoopt de club weer titels binnen te halen.

Slechts dertig seconden had Eric Gudde nodig om zichzelf en zijn gezin ervan te overtuigen dat hij geschikt was als algemeen directeur van voetbalclub Feyenoord.

De 53-jarige Gudde, een geboren Schiedammer, werd gisteren in The Home of History van de Rotterdamse Kuip gepresenteerd als de nieuwe baas van de Stadionclub. „Ik heb twee passies in het leven: management en voetbal. Juist die twee dingen kan ik hier combineren”, stelde Gudde, die medio december in dienst zal treden als de opvolger van interim-directeur Peter Vogelzang.

De aanstelling van Gudde is de laatste stap in het vernieuwingsproces dat in december 2006 door de commissie-Kerkum werd ingezet. Feyenoord kwam in de zoektocht naar een nieuw gezicht van de club via een headhunterbureau terecht bij de inwoner van Maassluis. De fiscaal econoom Gudde werd gisteren geflankeerd door financieel directeur Onno Jacobs en commercieel directeur Chris Woerts. De algemeen directeur krijgt onder meer de portefeuille voetbalzaken en treedt daar waar nodig op als clubwoordvoerder. Gudde zat gisteren glunderend achter de tafel toen president-commissaris van Feyenoord Dick van Well hem aanprees als „een ervaren bestuurder met affiniteit voor de sport.”

Gudde is op dit moment algemeen directeur van de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam en is als technisch manager verbonden aan de amateurvoetbalclub Excelsior Maassluis. Als vader van Spartaverdediger Wouter Gudde is hij een regelmatig bezoeker van wedstrijden in het betaald voetbal. „Mijn band met Feyenoord? Ik heb nooit een seizoenkaart gehad, maar ik heb talloze wedstrijden op Varkenoord bezocht toen mijn zoon daar in de jeugd speelde. Verder kom ik uit hoofde van mijn huidige functie regelmatig bij van Excelsior, Sparta en Feyenoord”, aldus Gudde.

De huidige topambtenaar bij de gemeente Rotterdam ziet het als „een enorme uitdaging om mee te mogen bouwen aan de toekomst” van Feyenoord. „Ik heb de laatste 4,5 jaar met veel plezier gewerkt bij de Dienst Sport en Recreatie. Ik dacht dat ik de mooiste baan had van Rotterdam. Maar inmiddels weet ik dat de mooiste baan van Rotterdam op mij ligt te wachten. Hier bij Feyenoord. Toen ik de profielschets las voor deze functie wist ik ook meteen: Dit is hem, hier ga ik voor. Ik had dat profiel zelf kunnen schrijven, zoveel van mezelf herkende ik erin”, zei Gudde met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld om de komende jaren te werken aan de eenwording van de profs en de amateurs van de club. Verder zal hij zich bezig gaan houden met de plannen voor een nieuw te bouwen stadion. Tot half december zal Gudde eerst zijn baan als directeur van Sport en Recreatie „fatsoenlijk” overdragen en blijft Vogelzang nog interim-directeur van Feyenoord.

Gudde hoopt bij Feyenoord een stevig fundament voor de toekomst neer te zetten. „De eerste impulsen daartoe zijn in de afgelopen maanden gegeven. Er is goed werk verricht de laatste tijd. Het geeft een goed gevoel om af en toe naar teletekstpagina 819 (stand van de eredivisie, red.) te bladeren. Maar Feyenoord is er nog lang niet. In structurele zin zullen we zowel sportief als financieel een sterke organisatie moeten neerzetten. Het doel is een A-selectie te hebben en te houden waarop iedereen binnen en buiten Feyenoord trots kan zijn. Een ploeg die zowel nationaal als internationaal weer meetelt. Daar ga ik voor.”

De voorbije jaren bezocht Gudde als directeur Sport en Recreatie in tal van steden stadions om zich een oordeel te kunnen vellen over een nieuw te bouwen onderkomen voor Feyenoord. In de eerste voorlopige bouwtekeningen dient de Allianz Arena in München als voorbeeld. Maar het Emirates Stadion van Arsenal heeft vanwege de sfeer ook indruk gemaakt op Gudde. „Het is absoluut noodzakelijk dat De Kuip een waardige opvolging krijgt. Een stadion dat bij de top van Europa zal horen. In 2013 of 2014 zou het er zo’n beetje moeten staan. Daarbij houden we er ook rekening mee dat Nederland zich mogelijk kandidaat stelt voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018.”

Gudde, voormalig directeur van de dienst Gemeentebelastingen in Rotterdam, zal de komende weken van afstand onderhandelingen volgen tussen Feyenoord en de fiscus. Financieel directeur Jacobs bevestigde gisteren dat de club een naheffing is opgelegd van 12,3 miljoen euro wegens onregelmatigheden bij transfers van spelers in de periode 1996-1999. Daarbij zou over tekengelden voor buitenlandse voetballers geen of te weinig belasting zijn afgedragen.

Feyenoord wil voor twee miljoen euro een geschil met de belastingdienst schikken. „Liever sluiten we deze zaak af, maar als de fiscus niet wil schikken, dan gaat deze kwestie nog jaren duren”, stelde Jacobs vast.

Gudde wilde niet te veel kwijt over het dossier waar volgens hem „flink wat spanning” op zit. En ook over zijn verhouding met de voormalige voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik hield de nieuwe baas van de koploper van de eredivisie zich zoveel mogelijk op de vlakte. Hij wilde zich niet uitlaten over een eventuele rehabilitatie van preses die de club vorig jaar noodgedwongen verliet. „Daar is in alle recente gesprekken tussen Feyenoord en mij ook niet over gesproken”, stelde Gudde.

Feyenoord viert volgend jaar onder leiding van de nieuwe algemeen directeur het honderdjarig bestaan. Gudde, glimlachend: „Het zou mooi zijn als we dan op de ranglijst op dezelfde plek staan als nu.”