Familie gedode man: Bilal B. was schizofreen

De man die gisteren werd doodgeschoten in het politiebureau aan het August Allebéplein in Amsterdam Slotervaart had last van psychische klachten. Dat is vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie van politie en justitie.

In een verklaring die naar de NOS is gestuurd, laat de familie van Bilal B. weten dat hij al enkele jaren aan schizofrenie leed. Hij zou te vroeg zijn ontslagen uit de kliniek waarin hij was opgenomen. De 22-jarige Bilal B. was een bekende van de politie. Hij had contact met leden van de radicaal-islamitische Hofstadgroep. Ook heeft hij enkele keren vastgezeten voor vermogensdelicten en een geweldsdelict.

De man van Marokkaanse afkomst kwam gisteren rond twaalf uur het politiebureau binnen, sprong over de balie en stak een vrouwelijke agent in de borst. De vrouw probeerde te ontkomen, maar B. kwam achter haar aan en stak haar nog twee keer in de rug. Een andere agent kwam haar te hulp. Hij werd door B. in zijn nek en schouder gestoken. De vrouwelijke agent trok vervolgens haar pistool en schoot hem neer. Hij werd geboeid en overleed kort daarna op het politiebureau.

Bilal B. werd in april dit jaar met psychische klachten gedwongen opgenomen in de Valeriuskliniek in Amsterdam. In augustus werd hij ontslagen. Afgelopen vrijdag keerde hij vrijwillig terug naar de kliniek omdat hij last had van zelfmoordneigingen. Gisterochtend verliet hij onder begeleiding de kliniek, hij verdween vervolgens en ging rond twaalf uur naar het politiebureau.

Over het motief van B. is nog niets bekend. De vrouwelijke agent werd met het mes geraakt in een longslagader. Ook werd de long geperforeerd. Ze werd gisteren geopereerd. Haar collega liep vijf steekwonden op. De twee agenten liggen nog in het ziekenhuis. Hun toestand is naar omstandigheden goed.

De identiteit van B. werd gisteren pas laat vastgesteld aan de hand van een foto. Vanwege zijn eerdere contacten met de Hofstadgroep nam de politie ook contact op met de AIVD. Nadat een deel van de Hofstadgroep in 2005 werd opgepakt, is Bilal B. gehoord als getuige.