EU scherpt sancties Birma iets aan

De Europese Unie gaat de economische sancties tegen Birma aanscherpen. Dit hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU gisteren in Luxemburg besloten naar aanleiding van de gewelddadige onderdrukking van de betogingen voor meer democratie in Birma.

Er komt een verbod op de import en export van hout (met name teak), edelstenen, goud en zilver, en mineralen zoals fosfaat en wolfraam. Bestaande sancties zoals een visumverbod voor hoge militairen, bevriezing van banktegoeden en investeringen in staatsbedrijven worden aangescherpt.

Investeringen in de olie- en gassector blijven vooralsnog buiten schot. Een verbod hierop stuitte op verzet van Frankrijk en Groot-Brittannië. Het voormalige Franse staatsbedrijf Total is actief in Birma, evenals het Amerikaanse Chevron. Staatssecretaris Frans Timmermans (PvdA, Europese Zaken) zei dat Nederland „wel een stapje verder had willen gaan” met sancties tegen Birma, maar dat hiervoor onvoldoende draagvlak bestond. „Over Total is vandaag niet gesproken”, stelde hij vast.

De maatregelen zijn er op gericht om de machthebbers in Birma te treffen en de bevolking te ontzien. Timmermans erkende dat Europese sancties nauwelijks economische betekenis hebben omdat het volume van de handelsbetrekkingen van de EU met Birma niet groot is. Birma’s belangrijkste handelspartners zijn China, India en andere Zuidoost-Aziatische landen. „China is het lek in het systeem”, zei Timmermans.

Japan heeft vanochtend aangekondigd een klein deel van zijn hulp aan Birma te schrappen als vergelding voor het gewelddadig ingrijpen van het bewind bij de demonstraties van eerder deze maand. Daarbij werd een Japanse journalist van dichtbij doodgeschoten door een regeringssoldaat. De hulp die nu wordt geschrapt, ter waarde van 3,3 miljard euro), betreft een trainingscentrum voor zakenlieden aan de universiteit van Rangoon.

In Birma werden afgelopen weekeinde opnieuw leiders van demonstraties opgepakt.