EU houdt Servië op afstand op advies van Del Ponte

De Europese Unie gaat niet met Servië onderhandelen over toetreding zolang Servië tekortschiet in de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal.

Dit heeft Olli Rehn, de eurocommissaris voor uitbreiding, gisteren gezegd na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Carla Del Ponte, de hoofdaanklager bij het Joegoslavië-tribunaal, gaf de ministers gisteren schriftelijk een afgemeten overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de Servische medewerking met het Tribunaal. Er is volgens Del Ponte sprake van „enige vooruitgang”, maar er liggen nog altijd „heel belangrijke verzoeken” waaraan Servië niet heeft voldaan. „De situatie is beter dan een jaar geleden, maar de samenwerking is nog te langzaam en onvoldoende”, zei Del Ponte.

Ze prees Belgrado, dat onlangs een losprijs van een miljoen dollar uitloofde voor informatie die leidt tot de aanhouding en uitlevering van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Dat onderstreept volgens Del Ponte de goede wil van de Servische regering. Niettemin is de samenwerking met het tribunaal „langzaam, zonder resultaat en aarzelend”. Mladic, aldus Del Ponte, is nog steeds vrij, „ondanks alle beloften en verklaringen van de laatste jaren”. Ze voegde daaraan toe er „absoluut van overtuigd” te zijn dat Belgrado de middelen heeft om de verdachten te lokaliseren en aan te houden.

Del Ponte wil op 25 en 26 oktober weer naar Belgrado gaan om hierover te praten. Ze wil Belgrado vervolgens nog eens bezoeken voor ze in december de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verslag uitbrengt over de samenwerking van Servië met het VN-tribunaal.

Eurocommissaris Rehn zei dat er nog vier Servische verdachten op vrije voeten zijn, onder wie generaal Mladic en ex-president Radovan Karadzic van de Servische Republiek in Bosnië, die moeten worden aangehouden en overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal. Zolang dat niet gebeurd is, kan er geen sprake zijn van samenwerkingsakkoorden met Servië. De EU wil na het bezoek van Del Ponte van eind deze maand de samenwerking met Servië opnieuw bekijken.