EU: geen gesprekken Servië over toetreding

Brussel. De Europese Unie gaat niet met Servië onderhandelen over toetreding zolang het land tekortschiet in de samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal. Dit heeft Olli Rehn, de eurocommissaris voor Uitbreiding, gisteren gezegd na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Volgens Carla del Ponte, de hoofdaanklager bij het Joegoslaviëtribunaal, is er ”enige vooruitgang” in de Servische medewerking met het tribunaal, maar liggen er nog altijd ”heel belangrijke verzoeken” waaraan Servië niet heeft voldaan. Eurocommissaris Rehn zei dat er vier verdachten zijn, onder wie generaal Mladic en de Bosnische Serviër Radovan Karadzic, die moeten worden overgedragen aan het tribunaal. Zolang dat niet gebeurd is, kan er geen sprake zijn van een akkoord met Servië.