Duizenden banen weg bij Britse omroep BBC

Londen. De Britse publieke omroep BBC gaat ongeveer 2800 werknemers ontslaan. Dat komt neer op 12 procent van het totale aantal werknemers. Dat meldde de Britse krant The Independent gisteren. De ontslagen zullen in alle gelederen van de BBC vallen. Ook moet de omroep effectiever gaan werken. De BBC moet een financieel tekort van bijna 2,9 miljard euro compenseren. Dat tekort is ontstaan nadat een aanvraag tot verhoging van het kijk- en luistergeld niet doorging. De inkomsten van de omroep bestaan grotendeels uit het kijk- en luistergeld dat de Britse huishoudens moeten betalen. Morgen presenteert BBC-topman Mark Thompson een zesjarenplan en donderdag maakt hij het precieze aantal ontslagen bekend. Volgens de voorzitter van de stichting BBC, Michael Lyons, moet de omroep over vijf jaar kleiner en `karakteristieker` zijn. ”De enige manier om binnen het budget te blijven is door minder te gaan doen”, zei hij zondagavond op de BBC.